Veliki Vaskršnji post ili Časni post, najveći i najduži post u pravoslavnoj veri, počeo je danas i traje do Vaskrsa, najvećeg hrišćanskog praznika kojeg Srpska pravoslavna crkva ove godine proslavlja 1. maja.
Prva sedmica časnog posta koji, prema pravoslavnom kanonu traje 49 dana ili sedam nedelja, zove se Čista i Nedelja pravoslavlja. Do Vaskrsnjeg praznika nad praznicima smenjuju se Pačista, Krstopoklona, Sredoposna, Gluva, Cvetna i Strasna ili Stradalna nedelja.
Prema pravoslavnom hrišćanskom kanonu, post podrazumeva uzdržavanje, molitvu, pokajanje i kao krunu svega – svetu pričest.
Veliki Časni post ne znači samo odricanje od hrane, to je i izraz slobodne volje, etički stav i izraz stvarne ljubavi prema Bogu, kaže pravoslavno učenje.
Post nije gladovanje niti zapostavljanje trpeze, vec obaveza koju nalaže pravoslavni kanon – da se napravi izbor posne hrane. Za pravoslavnom trpezom u vreme Časnog posta nema mesa ni belog mrsa. Strogi post (hrana se kuva samo na vodi, bez imalo masti ili ulja) propisuje se za Čistu nedelju – prvu nedelju Časnog posta.
“Veliki post nas uči pokajanju, praštanju i pravoj molitvi, da bismo u tišini dočekali najveći hrišćanski praznik, jer je vera u Vaskrsenje osnov hrišćanstva”, ističu pravoslavni učitelji.
Sveti Jovan Lestvičnik kaže: “Post je gašenje plamena telesne požude, odstranjenje rdjavih misli, spas od ogrubelosti… olakšica sna..”., a u narodu vlada mišljenje da onaj ko može da se uzdrži od prekomernog jela, ima snage da se uzdrži i od zlih misli.

Crkva uči da je post važno sredstvo za duhovni i telesni život i zdravlje. Telesni post ne koristi ako nije vezan sa duhovnim postom kaže sveti Jovan Zlatousti: ,,Ne govori mi: Toliko dana sam postio nisam jeo ovo ili ono, nisam pio vina, išao sam u gruboj haljini;nego kaži nam da li si od gnevnog čoveka postao tih, od žestokog – blag. Ako si iznutra pun zlobe, zašto si telo mučio? Ako je u tebi zavist i ljubav prema sticanju, da li je od koristi što si pio samo vodu? Ako je duša, koja je gospodarica tela, zabludela, zašto kažnjavaš slugu njezinog – svoje telo? Ne hvali se telesnim postom, jer on sam ne uzdiže na nebo bez molitve i milostinje,,.

oje telo? Ne hvali se telesnim postom, jer on sam ne uzdiže na nebo bez molitve i milostinje,,.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…