Legalizacija softvera je goruća tema i problem sa kojim smo, izgleda i mi u Srbiji poceli da se rvemo.
Na teritoriji Kolubarskog okruga akcija otkrivanja korisnika nelegalnih softvera kod prvnih lica koji ga koriste u komercijalne svrhe traje od petka i do sada je izvršerena kontrola u više igraonica, a u skladu sa članom 183 a stav 4. Krivičnog zakona RS, predmeti krivičnih dela i sredstva za njihovo korišćenje u skladu sa ovim članom su oduzeta. U MUP-u uzete su i izjave od osumnjičenih lica, a nakon prikupljanja podataka predmeti će biti dostavljeni tužilaštvu. Cilj je da se otkriju distributeri nelegalnih softvera.

Akcija je pokrenuta 24. februara ove godine na zajedničkom sastanku ministra finansija, pravede, kulture, trgovine i turizma predstavnika policije, uprave carina i Uprave za borbu protiv piraterije kada je donet Međuministarski akcioni plan za borbu protiv piraterije.

Prvenstveno pravna lica će morati da sa softvera “svuku” piratska obeležja i zadaju mu epitet legalnog.
Suština legalizacije nije samo kupovina licenci, vec je to samo korak ka pravom izboru i implementaciji softvera sa svim njegovim funkcionalnostima prema potrebama korisnika.

U licenciranju postoji više nivoa cena u zavisnosti od broja računara. Dokaz da je na računaru instaliran licenciran softver je nalepnica koja je nalepljena na kućištu, a za svaki racunar poručuje se po jedan paket.

n softver je nalepnica koja je nalepljena na kućištu, a za svaki racunar poručuje se po jedan paket.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…