NAJAVE:
U svečanoj sali valjevske Gimnazije održana promocija knjige “Orkestar na pedale” autora Radovana- Belog Markovića.

Mr Batin Starčević predsednik Saveza Društva muzičkih i baletskih pedagoga Srbije svečano je otvorio 7. Festival flautista “Tahir Kulenović”.

Klavirski odsek Muzičke škola “Živorad Grbić” beleži nove rezultate i uspešno predstavlja svoju školu na takmičenjima.

U Domu kulture u utorak 15. marta, svi zainteresovani imaće priliku da pogledaju jednu od najpopularnijih komedija “Gospođa ministarka” rađenu po komadu Branislava Nušića u režiji Jagoša Markovića.

Na smotri mladih klavirista održanoj u Lazarevcu 19. februara 2005 godine, Katarina Milosavljević, učenica trećeg razreda u klasi profesora Jelene Mirković, osvojila je prvu nagradu i sa 98 poena bila najbolja u svojoj kategoriji.

Na međunarodnom takmičenju održanom u Šapcu od 1. do 6. marta 2005 godine, postignuti su sledeći rezultati: Katarina Milosavljević III razred- II nagrada sa 85,8 poena u klasi profesorke Jelene Mirković; Nikola Zdravković VI razred- II nagrada sa 84 poena u klasi profesora Dimitrija Tomića; Aleksandar Tomić IV razred- II nagrada sa 82 poena u klasi profesorke Bosiljke Stričević; Kristina Stepanović III razred- III nagrada sa 70 poena u klasi profesorke Bosiljke Stričević i Olivera Pantelić I raz. srednje škole-III nagrada sa 73 poena u klasi profesorke Bosiljke Stričević.

Ove godine u Valjevu će se održati manifestacija Susreti flautista “Tahir Kulenović”.

Nastupi učenika će se održati u koncertnoj sali Muzičke škole od 11 do 14 marta u terminu od 8,30 do 19 časova, a u 20 časova održaće se večernji koncert. Organizator manifestacije je Muzička Škola, a pokrovitelj je SO Valjevo.

Prisutni u sali valjevske muzičke škole Živorad Grbić mogli su na sinoćnjem otvaranju Festivala da čuju Kamerni orkestar Mokranjac i dela Hendla, Vivaldija i Kvanca.
Tradicija muziciranja kamernog ansambla učenika postoji u školi još od samog osniv nja, a vodi ga profesori Jovan Ružička. Petar Konjović, Jovan Bandur i Kosta Manojlović. Kamerni orkestar Mokranjac sastavljen je od najboljih gudača, učenika škole. Osnovan je 1999. godine na inicijativu profesora violine Milorada Đurićića. Pod njegovim vođstvom orkestar je zauzimao značajno mesto u koncertnim aktivnostima škole, a kruna veoma zapaženih nastupa je snimanje dva CD-a u izdanju Muzičke škole Mokranjac. Od školske 2002/2003. dirigent orkestra je profesor Vladimir Milić. Festival flautista je kao jedinstveni u zemlji pre dve godine je poprimio međunarodni karakter i stekao veliku popularnost.

Pored 20 glumaca koji učestvuju u predstavi, glavnu ulogu i lik gospođe ministarke tumači Radmila Živković koja je nedavno dobila nagradu “Žanka Stokić”. Po vlastitom priznanju, materijal za svoje komedije Nušić nije tražio među ljudima koji su imali moralne snage da se uzdignu iznad gomile, a ako je to ponekad i činio, nije smogao dovoljno kreativne snage da umetnički iskaže sva ta velika uzbuđenja, velike emocije i velike pokrete duša, već je podsticaje nalazio u maloj sredini i među onim ljudima koji nemaju ni snage ni hrabrosti da se odvoje od ravne linije života , među ljudima koji nemaju snage da budu dobri pa ni zli. U ovoj predstavi postavši ministarka, Živka menja svoj dotadašnji način života i postaje svetska dama. Njena pokondirenost traje kratko, jer zbog skandala koji izaziva njen muž, mora da podnese ostavku. Očajna, ona gleda za ministarskim fijakerom koji odlazi na jednu stranu, dok se ona vraća na drugu – u stari život.
Predstava će biti izvedena u utorak 15. marta sa početkom u 20 časova, a cena karte će u zavisnosti od mesta iznositi 300, 250 i 200 dinara. Gostovanje je organizovao Dom kulture, uz fnansijsku pomoć SO Valjevo.

O knjizi su govorili akademik dr. Nikola Milošević i dr. Radivoje Mikić, profesor beogradskog univerziteta. Knjiga “Orkestar na pedale” je kao i skoro sva predhodna dela Radovana- Belog Markovića ušla u najuži izbor za NIN-ovu nagradu. Od mngobrojnih dela ovog velikog pisca teško je izdvojiti najbolja, ali ga čitalačka publika verovatno prepoznaje po knjigama: Lajkovačka pruga, Limunacije u Ćelijama, Ruža Kolubare, Knez Miškin u belom Valjevu, Devet belih oblaka i sada Orkestar na pedale. Za svoj stvaralaštvo, Radovan- Beli Marković je dobio brojne nagrade

Upravnik valjevske lude kuce, doktor Subota, kroz jednu gorku pricu o svom dolasku u Srbiju i svojim potucanjima od ratista do ludnice nastoji da pokaze zanose i poraze jednog osetljivog intelektualca. Trajno opcinjen svetom svoje mladosti, ciji je simbol Manov Carobni breg i njegovi junaci, doktor Subota kroz stvarnost pocetka XX veka prolazi kao zbunjen i pokoleban covek koji kroz prepisku sa znacajnim ljudima i svoju potragu za izgubljenim orkestrom na pedale u stvari traga za nestalom lepotom i harmonijom u svetu i stvarnosti.

onijom u svetu i stvarnosti.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…