Novi porodični zakon koji je nedavno usvojen u Skupštini Srbije sasvim će se “umešati” u unutrašnje stvari naših porodica i do temelja promeniti neka od balkanskih pravila ponašanja, pre svega, kada je reč o nasilju u porodici. Usvajanjem ovog Zakona Srbiji će zaživeti neki od bračnih instituta kojima smo se do sada samo čudili ili podrugivali. Kada, recimo, pijani muž vređa, preti, a da ne kažemo tuče ukućane, on će, po hitnom postupku, biti izbačen iz stana. Makar bio i vlasnik. Predviđeno je i nešto što smo do sada gledali samo u filmovima, a to je da sud nasilniku zabrani približavanje članu porodice i to u određenom prostoru oko mesta stanovanja i rada, kako bi se žrtvi obezbedio telesni integritet i duševno zdravlje i spokojstvo.

On uvodi nova pravila u odnosima između najbližih srodnika – prvenstveno roditelja i dece, ali i među supružnicima. Dete će tako, recimo, imati pravo da se obrati sudu, da nadležnima “ocinkari” roditelja koji ga, na bilo koji način, maltretira, te da po, “naročito hitnom postupku”, dobije zaštitu, da se, na primer, odvoji od roditelja nasilnika i da dobije staratelja. Dete će, pored mnogih novina u porodičnim odnosima, imati i pravo da raspolaže imovinom ukoliko je nije steklo radom. Ili, da bira školu koju će pohađati, nezavisno od volje roditelja. Ili, da već sa navršenih 10 godina nadležnima samostalno ispostavlja svoje zahteve za zaštitu svojih ugroženih prava. Roditelju ostaje pravo da ispunjava roditeljske dužnosti.
Balkanske tradicionaliste će, na isti način, iznenaditi član zakona koji predviđa sklapanje bračnog ugovora između budućih supružnika o njihovim budućim imovinskim odnosima.

Među zanimljivim novinama je i što će biti vremenski ograničeno pravo nekog lica na izdržavanje – na samo pet godina – a to se neće odnositi na izdržavanje dece. Suma ne može biti manja od 15 niti veća od 50 odsto zarade onoga ko plaća izdržavanje, ukoliko se stranke nisu dogovorile da to bude u fiksnom iznosu.

to zarade onoga ko plaća izdržavanje, ukoliko se stranke nisu dogovorile da to bude u fiksnom iznosu.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…