Forum Roma osnovan je krajem prošle godine i trebalo bi da objedini sve romske organizacije na teritoriji Opštine Valjevo. Romski forum ima tri prioriteta i to su pitanje obrazovanja, zapošljavanja i socijalne zaštite.
Juče je održan prvi u nizu planiranih sastanaka Romskog foruma i predstavnika Opštine Valjevo kako bi se usaglasili stavovi oko izrade paketa mera koje treba da se sprovedu od strane Opštine i romskih organizacija.
Prioritet u radu Romskog foruma biće izrada lokalnih akcionih planova. U izradu je uključeno 8 članova romskog foruma, a završetka se očekuje za tri sedmice. U izradu akcionih planova na lokalnom nivou kao konsultanti uključeni su i profesori sa fakulteta, ljusi koji rade sociološka istraživanja i svi oni koji su učestvovali u izradi Nacionalnih akcionih planova.
Nakon toga se očekuje da se u saradnji sa Opštinom na osnovu akcionih planova iznađu sredstva bilo iz budžeta, bilo od donatora i definišu problemi i tip saradnje sa Opštinom. Ovo je samo korak ka približavanju Roma institucijama sistema jer se bez njih i ne sme i ne može. U aprilu se očekuje da se romski forum detaljnije predstavi prvenstveno romskoj populaciji jer zbog njih i postoji, a prema zvaničnim podacima na teritoriji Opštine Valjevo postoji oko 1000 do 1500 roma, dok je prema podacima NVO taj broj blizu 3000.

toriji Opštine Valjevo postoji oko 1000 do 1500 roma, dok je prema podacima NVO taj broj blizu 3000.

@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…