1564. – Rođen je engleski pisac Kristofer Marlou, koji je usavršio pisanje u jambskom desetercu i izuzetno uticao na Vilijama Šekspira.

1665. – Rođena je engleska kraljica Ana, koja je vladala od 1702. do 1714, poslednji monarh iz dinastije Stjuart, tokom čije vladavine su ujedinjene Engleska i Škotska.

1793. – Umro je italijanski pisac Karlo Goldoni, obnovitelj italijanske komedije koja je čamila u improvizacijama istrošene “komedije del arte”.

1802. – Rođen je engleski fizičar Čarls Vitstoun, pionir telegrafije. Pronašao je i metod za određivanje električnog otpora i istraživao elektricitet, svetlost i zvuk.

1804. – Umro je engleski hemičar i filozof Džozef Pristli, koji je otkrio kiseonik, amonijak, hlorovodonik, azot-oksid, ugljendioksid i sumpornu kiselinu.

1838. – Rođen je engleski glumac Džon Henri Brodrib, poznat kao Henri Irving, jedan od najvećih tragičara 19. veka, prvi glumac kojem je 1895. dodeljena plemićka titula.

1864. – Umro je srpski jezički i pravopisni reformator Vuk Stefanović Karadžić, jedna od najznamenitijih ličnosti srpske kulture, tvorac novog pravopisa i književnog jezika, samouki genije koji je napravio odlučan preokret u srpskoj literaturi – ona je od njegovog vremena dobila izrazito narodno i nacionalno obeležje. Njegove reformatorske ideje odnele su odlučujuću prevagu 1847, kada su izašle “Pesme” Branka Radičevića, dokaz da se “Vukovim jezikom” mogu pisati i umetnička dela, a Đuro Daničić je delom “Rat za srpski jezik i pravopis” dokazao da su opravdane Vukove jezičke postavke. Cela epoha – razvijeni srpski romantizam – bila je pod njegovim uticajem.

1876. – U Srbiji je osnovano Društvo Crvenog krsta, nepunih 13 godina posle prve Međunarodne konferencije Crvenog krsta u Ženevi.

1882. – Srbija i SAD zaključile su trgovinski sporazum i konzularnu konvenciju, čime su uspostavljani diplomatski i državni odnosi dveju zemalja. Sporazum i Konvencija su i sada na snazi.

1897. – Ostrvo Krit u Sredozemnom moru prisajedinjeno je Grčkoj. Istog dana 1869. Grčka je prinuđena da popusti pred ultimatumom Otomanskog carstva i prepusti mu Krit.

1899. – Senat SAD ratifikovao je Pariski mirovni ugovor kojim je okončan američko-španski rat. Poražena Španija je primorana da Amerikancima prepusti Filipine, Kubu, Portoriko i Guam.

1905. – Rođen je poljski političar Vladislav Gomulka, vođa Poljske radničke partije [komunisti] od 1943. do 1948. i od 1956. do 1970.

1911. – Rođen je američki državnik Ronald Vilson Regan, predsednik SAD od 1980. do 1988. Prethodno je bio filmski glumac i guverner Kalifornije.

1912. – Rođena je Eva Braun, ljubavnica Adolfa Hitlera. Zvanično je postala supruga nemačkog diktatora dan pre nego što su oboje izvršili samoubistvo u Hitlerovom berlinskom bunkeru krajem aprila 1945.

1922. – Potpisivanjem ugovora u Vašingtonu je završena konferencija SAD, Francuske, Japana, Italije i Velike Britanije, na kojoj su se velike sile obavezale da ograniče upotrebu bojnih otrova i podmornica u ratnim sukobima i utvrdile novu raspodelu pomorskih vojnih snaga.

1931. – Rođena je argentinska igračica, potom državnica Marija Estela Isabelita Martines, poznata kao Isabela Peron, predsednik Argentine od 1974. do 1976.

1932. – Rodjen je francuski filmski režiser Fransoa Trifo, jedan od tvoraca “novog talasa” francuskog filma.

1937. – U izdanju Beogradske knjižare i izdavačke kuće Gece Kona izašao je “Leksikon stranih reči i izraza” Milana Vujaklije, delo značajno za srpsku kulturu.

1952. – Umro je britanski kralj Džordž VI, kojeg je nasledila ćerka, kraljica Elizabet II.

1989. – Umro je francuski filmski režiser Andre Žan Kajat, koji se bavio i advokaturom, novinarstvom i pisanjem scenarija, ali je slavu stekao kao režiser.

1993. – Umro je američki teniser afričkog porekla Artur Eš, prvi crni igrač koji je – trijumfom u Vimbldonu 1975. – uspeo da pobedi na Gren slem turniru.

1994. – Šef opozicionih socijaldemokrata Marti Atisari dobio je prve direktne predsedničke izbore u Finskoj, pobedivši ministarku odbrane Elizabet Ren.

1995. – Dva vasionska broda od po 100 tona – najveća ikad spojena u svemiru – susrela su u prvom američko-ruskom svemirskom “randevuu” posle 20 godina.

1997. – Kongres Ekvadora smenio je predsednika Abdalu Bukarama, proglasivši ga neuračunljivim.

1999. – U zamku Rambuje, kod Pariza, počeli su pregovori na kojima je jugoslovensku delegaciju predvodio potpredsednik vlade Srbije Ratko Marković, a šiptarsku vođa terorističke Oslobodilačke vojske Kosova Hašim Tači.

2000. – Vršilac dužnosti predsednika Rusije Vladimir Putin izjavio je da su okončane operacije u glavnom gradu Čečenije Groznom, iz kojeg su izbačeni islamski teroristi.

2000. – Bivši finski šef diplomatije Tarja Halonen pobedila je na predsedničkim izborima, postavši prva žena šef države u istoriji Finske.

2004. – U eksploziji koju je aktivirao islamski bombaš-samoubica u metrou u Moskvi poginulo je najmanje 40 ljudi >2004. – U eksploziji koju je aktivirao islamski bombaš-samoubica u metrou u Moskvi poginulo je najmanje 40 ljudi@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…