Odlukom Administrativnog odbora Skupštine Srbije, plate poslanika povećane su za 100 odsto.
To povećanje plata dolazi samo par meseci pošto poslanici republičkog parlamenta nisu uspeli da povećaju sebi plate Zakonom o Narodnoj skupštini, zbog velikog protesta javnosti. Neto plata poslanika sada iznosi 75.000 dinara, i to bez paušala i dnevnica, a usaglašena je sa povećanjem plata u Vladi Srbije.
Poslanici kažu da su svesni da se u Srbiji teško živi, ali da je u svim zemljama uobičajeno da je poslanička plata nekoliko puta veća od prosečne. Međutim, ekonimisti prognoziraju da će Vlada imati velike teškoće da odoli pritiscima drugih budžetskih korisnika, koji će takođe, tražiti povećanje zarada.
S druge strane, ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić, pre samo nekoliko dana, rekao je da masa plata u javnom sektoru, u ovoj godini, može porasti samo za sedam odsto.Ekonomisti ocenjuju da je činjenica da Vlada ne poštuje sopstvene preporuke i da može imati negativne posledice: Vlada preporučuje javnim preduzećima jednu proceduru za povećanje plata, tipa otpustite bar deset odsto, pa podignite plate mimo onih sedam odsto koliko mi kažemo, dok za sebe, naravno, propisuje skroz drugu proceduru. Zbog toga će Vlada imati jako velike teškoće da u narednim mesecima odoli pritiscima raznih grupa, koje su vezane za budžet.
Iako poslanici navode da je odnos između prosečne zarade u Srbiji i takvih četiri, koje će oni primati, uobičajen, a da su u susednoj Hrvatskoj, na primer, poslanici zadovoljni sa proporcionalno jednom platom manje.
ajen, a da su u susednoj Hrvatskoj, na primer, poslanici zadovoljni sa proporcionalno jednom platom manje.
@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…