Novoimenovani načelnik Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore general-potpukovnik Dragan Paskaš danas je na svečanosti u Domu garde u Topčideru primio dužnost od general-pukovnika Branka Krge. Zapisnik o primopredaji, pored sadašnjeg i bivšeg načelnika “overio” je ministar odbrane Prvoslav Davinić.

Sjedinjene Američke Države će povući svoje savetnike iz ministarstava srpske Vlade posle odluke Stejt departmenta da uskrati finansijsku pomoć Srbiji zbog nedovoljne saradnje s Haškim tribunalom, saopštio je danas američki ambasador u Beogradu Majkl Polt.

Ministar za kapitalne investicije Srbije Velimir Ilić izjavio je da očekuje da će mere, koje je SAD uvela Srbiji zbog nepotpune saradnje Vlade s Haškim tribunalom, biti suspendovane i da još ima “mesta za razgovore”. Ilić je u izjavi Tanjugu rekao da očekuje da Vlada Srbije “ovih dana” zauzme stav povodom tih mera i naglasio da očekuje da će u njoj “biti razumevanja da se taj problem reši”.

Šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen i predsednik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Jakob Kelenberger pozvali su u Ženevi na nastavak dijaloga Beograda i Prištine o nestalim licima, saopštio je UNMIK.

Svi domaći i međunarodni letovi Jat ervejza otkazani su zbog štrajka pilota, potvrđeno je jutros iz državne aviokompanije. Piloti Jat ervejza počeli su u ponoć generalni štrajk. Prema rečima predsednika Štrajkačkog odbora Ljupča Nikodinovskog, svi letovi Jata su obustavljeni jer Vlada Srbije nije ispunila zahtev pilota da im se isplate zarade za novembar i decembar 2004. godine i devizne dnevnice.

Njegova svetost patrijarh Pavle čestitao je danas vernicima početak pravoslavne Nove godine, poželevši da im “ova bude bolja blagodatnija i pravednija od prethodnih”. Na arhijerejskoj liturgiji, koju je predvodio u beogradskoj Sabornoj crkvi i molebanu koji se na kolenima služi za berićet nastupajuće godine, patrijarh Pavle je pomenuo višegodišnja stradanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Beograđani su u ponoć dočekali julijansku Novu godinu, ali bez uobičajenih organizovanih zabava na trgovima i bez vatrometa. Uprkos tome mnogobrojni stanovnici prestonice izašli su na praznično ukrašene ulice i trgove gde su, uz vruću rakiju ili čaj dosetljivih privatnih prodavaca, i uz uobičajene praske petardi i druge pirotehnike, dočekali pravoslavnu Novu godinu.

Ekonomski rast Srbije i Crne Gore [SCG] je snažan a nivo deviznih rezervi je zadovoljavajuć, medjutim, inflacija i inače veliki deficit tekućih plaćanja rastu, ocenili su i upozorili eksperti Medjunarodnog monetarnog fonda [MMF].

Vlada Srbije je na današnjoj sednici donela Uredbu o korišćenju sredstava za podsticaj izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u 2005. godini i Uredbu o premiji za mleko za 2005. godinu, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima. Prema Uredbi o premiji za mleko, za litar isporučenog mleka proizvedenog u brdsko-planinskom prodručju premija će iznositi 4,50 dinara, a za mleko proizvedeno u ravničarskom području 3,80 dinara.

Bivši britanski vojni ataše u Beogradu, pukovnik Džon Krosland posvedočio je danas, na suđenju trojici pripadnika OVK pred Haškim tribunalom, da je cilj te paravojne formacije tokom rata na Kosovu bilo stvaranje druge albanske države. Kao svedok optužbe u procesu protiv Fatmira Ljimaja, Haradina Baljaja i Isaka Muslijua, Krosland je rekao da je OVK “već 1996-97. na Kosovo počela da gleda kao na drugu albansku državu izvan Albanije”.

Na suđenju ratnom komandantu muslimanskih snaga u Srebrenici Naseru Oriću danas je pred Haškim tribunalom o zlostavljanju i ubijanju srpskih zarobljenika u srebreničkom zatvoru u jesen 1992. svedočio tadašnji pritvorenik Nedeljko Radić. Radić [53], koji je bio zarobljen od 24. septembra do 16. oktobra 1992, posvedočio je da su Orićevi potčinjeni neprestano teško prebijali gvozdenim šipkama i drvenim motkama i na druge načine fizički maltretirali i ponižavali njega i ostale pritvorene Srbe.

izički maltretirali i ponižavali njega i ostale pritvorene Srbe.

@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…