12. oktobra 2005. godine u maloj Sali SO Valjevo održaće se tribina na temu “Položaj manjina i osoba sa invaliditetom u društvu.
Nacionalne manjine imaju svoje društveno-istorijske, ekonomsko-socijalne, geopolitičke, kulturne, psihološke i opštecivilizacijske dimenzije. Za slobodan razvoj manjine kao celine i njenih pripadnika potrebna je povoljna društvena klima. Jedino u takvim uslovima nacionalna manjina možde postati izvor sporova, pre svega u odnosima meu susednim državama, a i sama žrtva takvih i širih sukoba. CIilj ovakvih tribina je i podizanje i jačanje nivoa svesti o osobama sa invaliditetom u lokalnoj, ali i široj zajednici, stavranje poztivnih stavova o sposobnostima i potencijalima osoba sa invaliditetom. Tu su i zkonske, socijalne, psiholoske i arhitektonske barijere i predrasude okoline sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom.
Gosti tirbine biće Zoran Lutovac , predsednik Resornog odbora za zaštitu ljudskih i manjinskih prava i Vlada Pešić, predsednik Resornog odbora za zaštitu prava lica sa invaliditetom”.
Organizatori su Opštinski odbor DS Valjevo, a tribina počinje u 16.30.

Prema nezvaničnim podacima, na području opštine Valjevo živi oko 500 osoba sa telesnim invaliditetom. Veoma mali broj njih uspeo je da stekne odrenu kvalifikaciju, ali do sada nije uspeo da zasnuje radni odnos.
S obzirom da je dosta ovih osoba sa očuvanom inteleigencijom i da bi mogao da obavlja posleve koji se rade sedeći ili zahtevaju minimalno kretanje, još 2003. pokrenuta je inicijativa koja za cilj ima da se mladim osobama sa telesnim invaliditetom omogući zasnivanje radnog odnosa.
icijativa koja za cilj ima da se mladim osobama sa telesnim invaliditetom omogući zasnivanje radnog odnosa.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…