Povodom Međunarodnog dana sestrinstva Dom zdravlja Valjevo želi da istakne veliku ulogu medicinskih sestara i tehničara u suzbijanju pandemije КOVID-19 pune dve godine. Кada je bilo najpotrebnije na delu su pokazali humanost i plemenitost poziva koji su izabrali.

Zajedno sa lekarima i nemedicinskim osobljem pokazali su veliku požrtvovanost, bilo da su radili na prijemu pacijenata, testiranju, na vakcinalnom punktu, imunizaciji po seoskim ambulantama, školama i u kućnim uslovima, pružajući hitnu pomoć, prevozeći pacijente, radeći po smenama u specijalnoj bolnici Batajnica itd.

Uz nadu da je pandemija pri samom kraju, na Međunarodni dan sestrinstva 12. maja 2022. godine Dom zdravlja Valjevo ističe da su priznanje zaslužile sve medicinske sestre i tehničari zaposleni u ustanovi.

Dan sestrinstva se u celom svetu obeležava 12. maja, na dan rođenja Florens Najtingejl (Firenca 1820-London 1910), začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije. Florens je sredinom 19. veka predvodila grupu od 38 medicinskih sestara koje su se brinule o ranjenicima u Turskoj. To je bila prva grupa žena koje su kao medicinski radnici otišle na front. Za vreme Кrimskog rata organizovala je bolnice i uvela značajne reforme u sanitetsku službu i negu ranjenika i bolesnika. Otvorila je prvu školu za medicinske sestre, a njene učenice kasnije su otvorile škole takvog tipa u mnogim zemljama.

Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

Nove cene benzina za narednu nedelju

Od danas od 15 časova, pa u narednih nedelju dana, litar evrodizela koštaće najviše 202,2 …