Četrnaesti februar je dan kada se u pravoslavlju proslavlja Sveti Trifun, kod katolika Sveti Valentin (Valentinovo), dok oni koji vole da kupuju slave Dan zaljubljenih.

Tog dana je dobro poseći jedan čokot vinove loze, a potom zaliti vinom  kako bi vinska godina pred nama bila berićetna, a vino dobro. Postoji verovanje da posle ovog dana zima polako počinje da bude blaža, pošto Sveti Trifun na svoj praznik pobode ugarak u zemlju i sneg počne da se topi, što nam govori da je buđenje prirode na samom pragu, a sve u susret Sretenju.

Svetog Trifuna slave mnogobrojni esnafi poput vinogradara, gostioničara, vinski viteški redovi.

Katolička crkva obeležava Svetog Valentina kada i pravoslavna crkva obeležava Svetog Trifuna. Slavimo dva sveca istog dana. I katolička crkva proslavlja Svetog Trifuna 10. novembra, dok pravoslavna crkva takođe slavi Svetog Valentina 12. avgusta.

Dan zaljubljenih komercijalni praznik

Ovaj globalni fenomen kao i svi praznici koji za cilj imaju potrošačku aktivnost tako i Dan zaljubljenih ima svoje aktivnosti i odabir poklona koji ukazuju na ljubav, kao što je cveće u crvenoj ili roze boji, sve što ima oblik srca (kolač, torta), čokoladna bombonjera, romantično putovanje, parfemi, izlazak na posebnu večeru sa bocom vina, odlazak u SPA centar.

Svakako da obeležavanjem i slavljenjem Dana zaljubljenih raste profit tog dana, baš onako kako nam to potrošačka kultura nameće.

Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

PRODAJEM
JEDNOSOBAN STAN 43 kvm KOLUBARA II

065/ 4141-994 …