Oktobar je mesec koji označava pravi početak jeseni, i dolazak romantičnog perioda godine, uz niže temperature, za nežnu bliskost, zagrljaje uz opadajuće lišće, i druženje u toploti doma. Istovremeno, oktobar je mesec borbe protiv raka dojke, i kako bismo svi zajedno uživali u lepoti onoga što donosi kraj jedne kalendarske godine, neophodno je da povedemo računa jedni o drugima, i o sebi.

Šta je rak dojke?

“Najčešći zloćudni tumor kod žena. Retko se javlja pre 20. godine života, a najčešći je između 55. i 70. godine života. Ova bolest preti sve većem broju žena, a najveći uzrok je mala informisanost, i neredovni pregledi.”

A, prema rečima Kancelarije za skrining raka:
Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji. Svake godine oko 4600 žena oboli, a 1600 umre od ove bolesti. Jedna od osam žena tokom svog života oboli od raka dojke.
Rak dojke se najčešće javlja kod starijih žena koje:

  • imaju najbliže srodnice (majka, sestra, tetka, baka) obolele od ove bolesti;
  • su prvu menstruaciju dobile pre 12. godine, i poslednju imale posle 50. godine;
  • nisu rađale ili su imale prvi porođaj posle 30. godine života;
  • duže vreme koriste hormonsku terapiju, alkohol i duvan;
  • su gojaznije i fizički neaktivne.

Rak dojke je zloćudni tumor, koji ukoliko se otkrije u ranoj fazi može biti potpuno izlečen. Republika Srbja je započela i uspešno sprovodi program za rano otkrivanje raka dojke, skrining mamografijom, koji je besplatan za sve žene starosti od 50. do 69. godine.”

Zato, budi informisana i spasi sebi i nekome život.

Prikaži još ovjava iz Grad
Comments are closed.

Pročitajte još

Uhapšen zbog krađe nafte

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, intenzivnim operativnim radom, rasv…