Međunarodni dan Roma, 8. april, je dan proslave romske kulture i podizanja svesti o problemima s kojima se Romi suočavaju. Dan je službeno bio proglašen 1990. godine u mestu Serock u Poljskoj, mestu četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU), u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika koji je održan u Chelsfieldu kraj Londona 7—12. aprila 1971. godine.

Na tom je kongresu donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pesma Đelem, đelem (romski: Išao sam, išao) i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.

Na Međunarodni dan Roma vođa projektnog tima za integraciju Roma u Veću za regionalnu saradnju Orhan Usein izjavio je da su u vanrednim okolnostima zbog pandemije COVID-19 romske zajednice posebno ugrožene zbog uslova u kojima žive.

“Kao i svi drugi, i Romi su pogođeni ovom zajedničkom pretnjom, jer virus ne pravi razliku između rase, većine ili manjine. Ovaj virus napada sve nas”, rekao je Usein.

Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …