Novi korona virus SARS-COV-2 predstavlja potpuno novi soj virusa koji do sada nije identifikovan u humanoj populaciji. Prema gentskoj strukturi sličan je SARS-COV.

Oboljenje može biti asimptomatskog ili lakog oblika sa respiratornim simptomima (kašljem, nedostatkom daha, otežanim disanjem) i temperaturom.

U težim slučajevima, infekcija može da izazove upalu pluća, teški akutni respiratorni sindrom, bubrežnu insuficijeniju, pa i smrt.

Od početka epidemije u Valjevu laboratorijski potvrđeno da je obolelo ukupno 736 osoba, od  čega od  17.06.-21.07.2020. godine 540 osobe sa tendencijom rasta, prosečne starosti 44,7 godina.

U  COVID ambulanti Doma Zdravlja Valjevo je pregledano 281  osobe sa respiratornim infekcijama.

U Prijemno urgentnom centru OB Valjevo, je pregledano  61 sumnjivih i verovatnih slučajeva na  COVID 19 od kojih je 10 primljeno na hospitalizaciju. Na hospitalizaciji je 95 osoba sa sumnjom na  COVID  i laboratorijski potvrđeno ( infektivno 41 i pulmo 54).

Broj lica u samoizolaciji:

Laboratorijski potvrđeno  27 novoobolelih  lica.

U kućnim uslovima se leči 404 obolelela lica, a u bolnici 29.

Broj izlečenih 282.

Broj uzetih briseva  21.07.2020.godine je  132. Od 17.06- -20.07.2020. uzeto 2309 briseva.

Broj zaraženih radnika u zdravstvenoj ustanovi od 1.06. – 20.07.2020 je 27, a  15 u kućnoj izolaciji zbog kontakta sa pozitivnim licem, 4 osobe izlečene.

Broj umrlih od početka epidemije je 21.

U poslednja 24 časa, u ostalim opštinama Okruga 4 laboratorijski potvrđenih  novoobolelih (u Lajkovcu  1, Mionici 1,  u Ubu 2).

Zbog preteće  epidemiološke situacije od  Covid-19 oboljenja, u Gradu je  od 07. 07. 2020.  vanredna situacija kada je ŠTAB IZDAO NAREDBU O SPROVOĐENJU MERA ZA SPREČAVANJE I SUZBIJANJE ZARAZNE BOLESTI КOVID 19:

Zabranjeno je okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite.
U javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite.
U svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra.
Zabranjeno je organizovanje svečanosti, kao i organizovanje sportskih i drugih zabavnih manifestacija.
Preporučuje se Gradskom veću grada Valjeva da u zavisnosti od epidemiološke situacije donese odluku o organičavanju radnog vremena ugostiteljskih objekata tako da radno vreme otpočne u 06,00 časova i završi najkasnije do 22,00 časova.
Ugostiteljski objekti su dužni da prilagode svoj rad tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova.
Obavezno je poštovanje mera iz Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 (“Službeni glasnik RS”, br. 66/2020, 93/20 i 94/20).
U javnom prevozu (gradski, prigradski i taksi prevoz) obavezno je nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila.
U ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja obavezna je puna primena svih preventivnih mera.
U osnovnim i srednjim školama i visokoškolskim ustanovama odložiti okupljanja, a prijemne i druge ispite organizovati uz primenu svih mera lične zaštite (fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i/ili vizira i rukavica).
Zabranjeno je korišćenja otvorenih i zatvorenih bazena, “SPA” i “Wellness” centara.
U verskim objektima i prilikom vršenja verskih obreda obavezno je sprovođenje mera zaštite.
U kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima lepote, “fitness”-centrima i teretanama obavezno je sprovođenje mera zaštite (korišćenje maske i rukavica).
Nalaže se vršiocima javnih usluga, organima lokalne samouprave, državnim organima, javnim preduzećima i ustanovama na teritoriji grada Valjeva da preduzmu mere za zaštitu zaposlenih i organizuju vršenje usluga građanima u skladu sa datim preporukama Štaba za vanredne situacije u vreme vanrednog stanja i vrše pojačanu dezinfekciju objekata.
Nalaže se pojačano pranje i dezinfekcija javnih objekata, kao i što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava.
Preporučuje se upravnicima stambenih zgrada da obezbede najmanje jednom dnevno čišćenje i dezinfekciju zajedničkih prostorija i površina u zgradi na kojima se ostvaruje najveći kontakt (ulazi u zgradu, prostori ispred liftova, liftovi, stepenišni rukohvati, kvake na ulaznim vratima, ulazna vrata i dr.).
Štab za vanredne situacije grada Valjeva će svakodnevno pratiti epidemiološku situaciju i shodno tome preispitivati postojeće i predlagati nove mere;

Štab za vanredne situacije grada Valjeva  je 21. 07. 2020. godine  je u cilju sprečavanja i suzbijanja  lokalne transmisije  korona virusa, doneo  naredbu br.112-824/2020-04/1 kojom se nalaže  pojačana  inspekcijska kontrola sprovođenja  protiv epidemijskih mera kao dosledno sprovođenje mera i podnošenje izveštaja JКP “Vidrak “,”Polet”  i “Vodovod Valjevo”.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …