Od 01. septembra struja u Srbiji najverovatnije će poskupeti u opsegu od 7,7 do 7,9 odsto, jer je analiza, koja je urađena na zahtev Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), pokazala da je cena proizvodnje električne energije viša od prodajne za domaćinstva i male kupce, preneo je list Blic.

Tu anomaliju pokazao je ovaj dokument, koji je MMF zatražio od srpskih vlasti nakon treće revizije aranžmana koji zemlja ima sa ovom međunarodnom institucijom, a čiji rok izrade je bio kraj juna.

Ukoliko se cena koriguje, kako piše, u najvećem iznosu, odnosno 7,9 odsto, računi u domaćinstvima u proseku će biti povečani za blizu 220 dinara. Od toga će novac otići na račune ne samo EPS-a, već i Elektromreže Srbije i Operatora distributivnog sistema.

Ukazano je da i sa tim povećanjem, Srbija ima najnižu cenu u regionu i Evropi. Kao primer je navedeno da je cene struje u Srbiji niža 7,2 odsto nego u Severnoj Makedoniji, 18,9 odsto niža nego u Bugarskoj, 24 odsto niža nego u Albaniji, dok je kilovat u Hrvatskoj skuplji 70,97 odsto, a u Sloveniji 120 odsto.

 

Izvor: Blic

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …