MŠ “Živorad Grbić” je ove godine upisala novih 157 mališana u osnovnu muzičku školu i izdvojena odeljenja Lajkovca i Mionice kao i  13 novih srednjoškolaca na obrazovne profile  muzički izvođač klasične muzike i muzički saradnik – teoretičar.

Podatke koji daju razloga za zadovoljstvo i motivišu  kreiranje lepih, dinamičnih I kreativnih programa na koje je Valjevo naviklo kada je muzička škola u pitanju,  ovih dana je dodatno ulepšala i vest da je naših sedam maturantkinja položilo prijemni ispit i  upisalo muzičke akademije u Beogradu, Novom Sadu I Valjevu. Kao prvorangirana na odseku viola, FMU u Beogradu, plasirala se Jelisaveta Savić, drugorangirana na lisiti primljenih na odseku violine na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, Bojana Vujić, drugorangirana na Akademiji u Istočnom Sarajevu, Ivana Urošević – violina, zatim Tina Stanković koja je upisala gitaru u Istočnom Sarajevu ,  Marija Isidorović, odsek muzička pedagogija na FMU u Beogradu i Tijana Savić i  Sara Blagojević koje su upisale isti odsek na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu.

Po rečima direktorke MŠ “Živorad Grbić”, mr Suzane Radovanović Perić, ove devojke pripadaju generaciji koja je od samog početka svog školovanja obogaćivala koncertni život muzičke škole ali i predstavljala svoj grad izuzetno uspešno na mnogobrojnim međunarodnim takmičenjima i u međunarodnim projektima.

“Istinsko ispunjenje zbog privilegije da imam tu sreću da se bavim muzikom i neumorno trudim da ne izgubim “umetnički” pogled na svet, lično sam proživela u junu mesecu, slušajući koncerte maturanata valjevske muzičke škole. Jedna sjajna generacija nije imala priliku da finale svog srednjoškolskog obrazovanja proživi punim intenzitetom. Ukinuto im je Republičko takmičenje, ukinuti solistički koncerti, ukinuti tako potrebni razgovori i presviravanja sa njihovim profesorima. Ukinuti master class programi i konsultacije sa akademskim profesorima. Ukinuto sve sem lošeg online zvuka u viber učionici, profesorske brige i podrške i individualne zrelosti i spremnosti da se snađu u toj nakaradnoj kapsuli od života u kojoj nemaju pravo da zastanu i sačekaju neko lepše vreme za življenje snova i planova. Ipak  izuzetan kvalitet njihovih maturskih koncerata kao i uspeh ostvaren na  prijemnom ispitu za upis na muzičke akademije,  dokaz su njihove zrelosti, talenta i  profesionalne izgrađenosti kao i  neophodnosti postojanja umetničkih škola u Srbiji i  negovanja umetničkog stvaralaštva kod dece.

Jer,  ono što nas je 2020. godina surovo naučila jeste činjenica da život ima smisla onoliko koliko duh njime vlada. Jedino što ovog proleća  nije pretrpelo izolaciju, skučenost, restrikicije i recesije svih boja i oblika jeste DUH i njegovo najlepše otelotvorenje na “otvorenom” – UMETNOST.
Jedino što je intenzivno prijalo, osvežavalo, radovalo, provociralo, inspirisalo i stvaralo u tom periodu, bila je Umetnost. I u nastajanju i u izvođenju, kada je sve stalo, nesumnjivo je dokazala da se od nje ipak živi.  Muzikalno zvučanje naše dece i  položeni prijemni ispiti jesu istinska pobeda ove generacije i pobeda umetničkih škola u Srbiji. Nama ostaje da od svoje profesije ne odustajemo a javnosti i zvaničnicima,  mudrost i  spremnost da umetnički potencijal svoje mladosti prepoznaju i upotrebe za kreiranje neke lepše i kvalitetnije stvarnosti“ završava direktorka škole, mr Suzana Radovanović Perić.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа. Nеоphоdnа pоljа su оznаčеnа *

Pročitajte još

U nedelju rekordan broj vakcinisanih

Juče je u okviru masovne imunizacije dato rekordne 732 vakcine, u subotu 535, tako da je o…