Zbog vanrednih mera prouzrokovanih epidemijom virusa КOVID-19, Dom zdravlja nije u mogućnosti da Međunarodni dana sestrinstva tradicionalno obeleži kulturno-umetničkim programom i dodelom prigodnih priznanja kolegama koji su se istakli u prethodnih godinu dana.

Dom zdravlja zato koristi priliku da se zahvali svim medicinskim sestrama i tehničarima koji su prethodna dva meseca, zajedno sa lekarima i nemedicinskim osobljem, pokazali veliku požrtvovanost i dali dragocen doprinos u suzbijanju epidemije. Кada je bilo najpotrebnije, u najboljem svetlu pokazali su humanost i plemenitost poziva koji su izabrali, radeći na prvoj liniji borbe protiv epidemije korona virusa. Na Međunarodni dan sestrinstva 12. maja 2020. godine priznanje su zaslužile sve medicinske sestre i tehničari, kao i svi zaposleni u ustanovi.

Dan sestrinstva se u celom svetu obeležava 12. maja, na dan rođenja Florens Najtingejl (Firenca 1820-London 1910), začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije. Florens je sredinom 19. veka predvodila grupu od 38 medicinskih sestara koje su se brinule o ranjenicima u Turskoj. To je bila prva grupa žena koje su kao medicinski radnici otišle na front. Za vreme Кrimskog rata organizovala je bolnice i uvela značajne reforme u sanitetsku službu i negu ranjenika i bolesnika. Otvorila je prvu školu za medicinske sestre, a njene učenice kasnije su otvorile škole takvog tipa u mnogim zemljama.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …