Da li znate da je Beograd u nedelju bio domaćin velike međunarodne Olimpijade u mentalnom računanju? Olimpijada je održana 10. juna u kongresnoj sali Sava centra.

Najzanimljivija informacija je da je naš sugradjanin Nikola Tanasković (7 god.) postigao zavidne rezultate i usao u prvih šest plasiranih predstavljajući Valjevo, cime je postigao najbolji rezultat od svih takmičara valjevske školice Malac Genijalac i pobrao velike simpatije prisutnih, priznanja, nagrade i poklone.

Na ovoj prestižnoj manifestaciji učestvovalo je 1200 takmičara iz petnaestak evropskih zemalja, uzrasta od 5 do 12 godina. Učesnici Olimpijade bili su iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Mađarske, Švajcarske, Rusije, Ukrajine, Slovačke…

Čast da otvori Olimpijadu pripala je atašeu za kulturu ambasade Japana u Srbiji, gospođi Jukini Gonda i Predsedniku SO Zemun, gospodinu Nenadu Vranjevcu, pokrovitelju manifestacije.

Beogradska Olimpijada predstavlja jedinstveni događaj i najveće takmičenje ovog tipa u Jugoistočnoj Evropi. Manifestacija tradicionalno privlači veliko interesovanje učesnika i javnosti, zahvaljujući atraktivnosti koje donosi nadmetanje u mentalnim veštinama. Takmičari moraju brzo izračunati tačan rezultat, isključivo napamet – bez ikakvih pomagala (papira, olovke ili digitrona). Jedna od najinteresantnijih disciplina je Anzan – takmičenje u računanju dugačkog niza brojeva koji se na ekranu emituju izuzetno visokim brzinama: do 3 broja u sekundi!

Proces učenja brzog računanja zasniva se na drevnoj japanskoj računaljci – abakusu. Na ovaj način, postiže se uspešan trening mozga kreiran sa idejom da se vežbaju različiti mentalni kapaciteti, kao što su: memorija, koncentracija, vizuelizacija, analitičnost i logika.

Zanimljivost je još i to da je Nikola pored matematike izuzetno talentovan i uspešan u fudbalu, koji trenira bez prekida pune tri godine i gde je takođe sa samo šest godina zivota (predškolac) postigao niz priznanja, golova, pehara i medalja, što nam govori da fudbal i matematika ipak idu zajedno. Za sobom ima veliki broj utakmica, proputovao je celu Srbiju, igrao u inostranstvu i trebamo biti ponosni na uspehe ovog malog decaka.

Nikola je do sada bio gost mnogih televizijskih emisija, medju kojima je poslednja bila Lagalica na TV prva. Izuzetno je slobodan i komunikativan.

 

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …