Prvi rebalans budžeta grada Valjeva za 2016. godinu usvojen je većinom glasova, na današnjoj sednici Skupštine grada Valjeva. Razlog za rebalans budžeta je 71 milion dinara, koji je dobijen od Kancelarije za obnovu zemlje, na osnovu sredstava koje je prošle godine utrošio grad Valjevo. Država je obeštetila gradski budžet 2015. godine, a taj novac je prenet u 2016. godinu, jer sednice Skupštine nisu održavane u kontinuitetu pre izbora, obrazložio je zamenik gradonačelnika mr Dragan Jeremić.
„Dodatna sredstva do 84 miliona dinara su dobijena za Biblioteku od Ministarstva kulture. Najveća pozicija je za gradsku Direkciju, a to je 35.610.000, 20 miliona dinara je za rekonstrukciju i adaptaciju Gradske kuće na Trgu Desanke Maksimović, 7 miliona je za opremanje ambulanti u Divcima i Petnici, 6 miliona ide u budžetsku rezervu, s tim što je od tog novca utrošeno 3 miliona dinara za adaptaciju i rekonstrukciju prostorija u obdaništu, kako bismo dobili prostor da se primi još 120-oro dece“, rekao je zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.
Gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović je obrazložio odbijanje amandmana odborničke grupe „Tima za Valjevo“ da se omoguće socijalna davanja porodicama sa decom.
„Amandman je pravno moguć, međutim, da bi bio donet, potrebno je da se promeni odluka, a za to je potrebna procedura. Niko od predstavnika Grada ne priča da ne treba izdvajati više za socijalna davanja, za stimulaciju i poboljšanje nataliteta. Grad izdvaja oko 4 miliona za Centar za vantelesnu oplodnju. Ove godine su izdvojena sredstva za još jednog ginekologa koji je otišao u penziju, a to je dr Nikola Simić, da bi Odeljenje ginekologije uopšte moglo da održi proces rada“, rekao je gradonačelnik.
Zbog rebalansa budžeta je bilo potrebno da se usvoji izmena i dopuna programa komunalne izgradnje i održavanja objekata komunalne infrastrukture JP „Direkcija za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva“.
Odbornici nisu prihvatili izveštaj o radu JKP „Polet“ za 2015. godinu, obrazlažući ovu odluku gubicima koje je preduzeće napravilo u 2015. godini, a koji iznose 3.089.000 dinara.
„Ono što predstavlja problem je smanjenje prihoda u iznosu od 1.034.000 dinara. Osnovni problem je što od deset stavki osnovnih delatnosti, preduzeće je gubitke zabeležilo u osam delatnosti. U odnosu na 2014. godinu imamo uvećanje rashoda od 1.024.000 dinara. Troškovi zarada čine 67% od ukupnih rashoda. Planirane investicije u 2015. godini su milion dinara, a ostvarene su u iznosu od 49%. U izveštaju direktora i Nadzornog odbora stoji da je pad usluga posledica otvaranja megamarketa. Mi smo se bavili istraživanjem i ustanovili da Privredna komora u ovoj oblasti beleži rast prihoda i prometa u celoj Srbiji, koji se kreće u iznosu od 35 milijardi dinara“, rekao je Saša Simić, pomoćnik gradonačelnika Valjeva.
Saglasnost je data na izmene i dopune Programa poslovanja JP „Agrorazvoj-valjevske doline“. Usvojen je Plan detaljne regulacije za izgradnju stanice za snabdevanje gorivom u delu naseljenog mesta Poćuta, kao i dopuna programa otuđenja i davanja u zakup građevinskog zemljišta na Senjaku, za sportske namene. Izmenjen je Program korišćenja sredstava za preduzimanje preventivnih mera za smanjenje rizika od elementarnih nepogoda u 2016. godini. Opredeljivanjem dodatnih sredstava u visini od 3.220.000,00 dinara, omogućena je dodatna nabavka protivgradnih raketa i na taj način se preventivno deluje na smanjenju rizika od elementarne nepogode-grada na teritoriji Valjeva.
Odbornici su preneli na korišćenje novoizgrađeni objekat u Brđanima Osnovnoj školi „Milovan Glišić“, Domu zdravlja ambulante u Petnici i u Divcima, a Ustanovi za fizičku kulturu „Valis“ otvoreni košarkaški teren na „Studentu“.
Vaterpolo klubu „Valis 93“ je data saglasnost na upotrebu naziva grada Valjeva, tako da će se ovaj klub od sada zvati VK „Valjevo“, iz razloga što se klub takmiči u najvišem rangu Vaterpolo saveza Srbije (Prva A liga), što pruža mogućnost da se misija kluba nastavi i reprezentuje grad Valjevo.
Usvojen je set kadrovskih pitanja, koja se tiču imenovanja predsednika i članova nadzornih odbora: Turističke organizacije Valjevo, Umetničkog društva „Abrašević“, Doma zdravlja, Apoteke „Valjevo“, Saveta za zdravlje, Saveta za bezbednost, Štaba za vanredne situacije, članova gradskih komisija za statutarna pitanja i normativna akta i za budžet i finansije i Saveta stalne manifestacije grada Valjeva „Olimpijske seoske igre“.

Prikaži još ovjava iz Grad

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …