U Istraživačkoj stanici Petnica počela je realzacija letnjih kampova za srednjoškolce. Letnji kampovi su posvećeni radu na samostalnim naučnoistraživačkim projektima, aktivnosti koje svipolaznici željno iščekuju i za šta su se pripremali u  prethodnom periodu. Od 6. do 19. jula na programu su letnji kampovi antropologije, hemije ,  biologije i računarstva. Od 10. do 23. jula na programu je letnji kamp primenjene fizike i elektrotehnike. Od 14. do 19. jula realizovaće se seminar Mašinsko učenje.
 
Cilj rada na samostalnim istraživačkim projektima je, na prvom mestu, učenje.
Od polaznika se očekuje da uspešno prođu proces istraživačkog postupka, da se susretnu sa, kako uspešnim rezultatima, tako i problemima koje taj proces nosi, A NE DA UČINE NAUČNA OTKRIĆA.
U narednim brojevima Petničkih nedeljnih novosti predstavićemo neke od projekata petničkih polaznika.
Aktivnosti Udruženja penzionera
Bojana Vykićević, yučenica III razreda Gimnazije u Ćupriji i polaznica programa antropologije, radi projekat čija je tema Kako jedno udruženje penzionera u postsocijalističkoj državi preuzima ulogu i obaveze države.
Udruiženje služi kao spona između zvaničnog državnog sistema i potreba svojih članova.
Ono što Bojana želi da ispita jeste poverenje ljudi u državne institucije i koje načine ljydi koriste da se “snađu“ y jednom sistemu.
Sinteza leka naproksen
Polaznica programa hemije, Katarina Postolović, iz Svilajnca, maturant Poljoprivredno-veterinarske škole sa domom učenika “Svilajnac“, ovog leta u Petnici radi projekat pod nazivom Sinteza S-naproksena zasnovana na katalizovanoj hidrolizi estara racemskog naproksena lipazom.
Naproksen je lek koji se koristi protiv bolova, upala, groznice…
Lekovi su u velikom broju upravo racemske smese. Često jedna od komponenti smese ima izraženije dejstvo. (Konkretno kod naproksena S-enantiomer je 28 puta jači od R-oblika).
Sinteza naproksena je dug i skup proces, pa je ideja da se pomoću enzima lek sintetiše na brži i jeftiniji način.
Katarina želi da utvrdi da li lipaza iz bakterije pseudomonas aeruginosa može da se upotrebi kao katalizator u hidrolizi estara racemskog naproksena, pri čemu bi trebalo da se dobije samo S-naproksen, onaj delotvorniji. Ona će raditi sa lipazom iz različitih mikroorganizama da bi uporedila aktivnost enzima i za rad izabrala najdelotvorniji.
Mašinsko učenje
Seminar Machine Learnin zajednički organizuju Mikrosoft razvojni centar Srbija i Istraživačka stanica Petnica. Seminar će voditi bivši petnički polaznik i dugogodišnji stručni saradnik programa primenjena fizika i elektronika, Đorđe Nijemčević, danas senior developer u Mikrosoft Srbija. Predavači iz Mikrosoft razvojnog centra i stručni saradnici Istraživačke stanice podeliće svoja iskustva i znanja o radu u ovoj oblasti. Program će obuhvatiti teme vezane za Machine Learning Basics, Random Decision Forests, Math behind Support Vector Machine, On-line recognition of mathematical characters, Convolutional Neural Networks in Computer Vision, Natural Language Processing and Entity / Relation Extraction, Automatic language detection in textual content, što će se realizovati putem predavanja i kroz praktičan rad.
Na seminar je pozvano 27 polaznika, studenata iz naše zemlje i regiona.

Prikaži još ovjava iz Grad

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …