Biologija
Na seminaru biologije polaznicima će biti predstavljene savremene teme iz oblasti bioloških nauka i srodnih disciplina, a posebna pažnja će biti posvećena razvoju kritičkog mišljenja i naučne pismenosti. Seminar se realizuje putem teorijskih predavanja i radionica, a polaznici će imati priliku i da se upoznaju sa biodiverzitetom okoline Istraživačke stanice.
Stručni saradnici dolaze sa Biološkog fakulteta i Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković” iz Beograda i Prirodno-matematičkog fakulteta iz Novog Sada.
Astronomija
Za učesnike seminara astronomije ovo je i prvi ozbiljniji susret sa ovom naučnom oblašću, pa je i cilj seminara upoznavanje sa predmetom proučavanja i osnovnim metodološkim pristupima u astronomiji. Pored toga polaznici će se upoznati sa matematičkim i fizičkim tehnikama neophodnim za razumevanje astronomskih fenomena. Kroz predavanja će se obraditi teme iz elementarne matematike, osnova matematičke analize, klasične mehanike, optike, astronomske fotometrije i spektroskopije, optičkih teleskopa, strukture i evolucije zvezda, malih tela Sunčevog sistema, ekstrasolarnih planeta, galaktičke i vangalaktičke astronomije i kosmologije.
Predavači dolaze sa Katedre za astronomiju Matematičkog fakulteeta i Astronomske opservatorije iz Beograda, Departmana za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i Maks Plank Instituta za istraživanje Sunčevog sistema u Getingenu.
Antropologija
Cilj zimskog seminara antropologije je da srednjoškolcima približi sociokulturnu antropologiju kao disciplinu i pruži im uvid u najrazličitije teme kojima se antropolozi mogu baviti, kao i da ih upozna sa osnovnim metodološkim postupcima i teorijskim konceptima kojima se ova disciplina koristi u proučavanju ljudskih društava i kultura.
Biomedicina
Cilj seminara biomedicine je da se polaznici upoznaju sa bazičnim temama u oblasti biomedicinskih nauka. U tu svrhu polaznici će slušati set predavanja iz hemije, biohemije, molekularne biologije, evolucije i fiziologije. U planu su i neka zajednička predavanja sa antropolozima, astronomima i biolozima. Tradicionalno, na zimskom seminaru će biti održana i tribina pod nazivom Pseudonauka koju će moderirati Nemanja Đorđević, direktor Centra za promociju nauke i dugogodišnji saradnik ISP.
Polaznici će imati zadatak da napišu seminarski rad na zadatu temu i da ga prezentuju, kao i da, u kraćoj formi prezentacije, objasne određeni pojam iz oblasti biomedicinskih nauka.
Pregled: Od 29. marta do 4. aprila, u Istraživačkoj stanici Petnica, na programu su seminari biologije, antropologije, astronomije i biomedicine. Svi seminari su namenjeni srednjoškolcima koji ove godine prvi put pohađaju seminare iz navedenih naučnih oblasti. Polaznici su prevashodno iz naše zemlje, ali ima i učesnika iz inostranstva (Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Italije).

Prikaži još ovjava iz Grad

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …