U Valjevu su prezentovani rezultati Mobilnog tima za inkluziju Roma koji je osnovan odlukom Skupštine grada Valjeva u okviru projekta „Evropska podrška za inkluziju Roma“ koji finansira Evropska unija, a sprovodi misija OEBS-a u Srbiji. Ovaj projekat podržava sprovođenje Strategije za unapređenje položaja Roma u Republici Srbiji. Obuhvata nekoliko oblasti: pristup osnovnim pravima, građanskom učešću, tržištu rada, obrazovanju, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, adekvatnom stanovanju i kreiranju poslova. Projekat se sprovodi u 20 lokalnih samouprava, među kojima je i Valjevo.
„Grad Valjevo je jedan od izabranih gradova koji je imao već određene rezultate i na osnovu toga je i izabran, a na osnovu kriterijuma Vlade srbije. U protekle dve godine za vreme trajanja ovog projekta postignuti su značajni rezultati. Usluge na lokalnom nivou su unapređene, a međuresorna saradnja je sada mnogo bolja i to pre svega Centra za socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje, škola, zdravstvenih ustanova i Grada. Mobilni tim je postigao konkretne rezultate u oblasti obrazovanja, zdravstvene zaštite, zapošljavanja. Važno je da se nastavi sa radom, a mobilni timovi će nastaviti i dalje da rade i nakon završetka projekta“, rekao je Petar Antić, savetnik za mobilne timove iz OEBS-a.
Mobilni tim za inkluziju Roma grada Valjeva u proteklom periodu pružio je podršku romskim učenicima i studentima tokom procesa konkurisanja za gradske i druge stipendije, obavljao razgovore, pomogao u prikupljanju dokumentacije. Tim je posetio romska naselja u nameri da informiše učenike osmog razreda i njihove roditelje o afirmativnim merama za upis u srednju školu. U saradnji sa Odborom za ljudska prava, Mobilni tim je u četiri romska naselja Balačka, Kotešica, Gornja Grabovica i Dublje, organizovao radionice na kojima su pripadnici romske populacije upoznati o načinu prepoznavanja diskriminacije i uskraćivanju pojedinih prava. Pokrenuto je pitanje stambenog zbrinjavanja najugroženijih romskih porodica. Dve osobe romske nacionalnosti su pokrenule sopstveni biznis, a njih deset je aktivno učestvovalo u javnim radovima prošle godine. O ovim, ali i o drugim rezultatima govorio je Dejan Marinković, koordinator Mobilnog tima za inkluziju Roma danas u Valjevu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …