Barska pruga će posle 40 godina doživeti prvu veću rekonstrukciju, navodi danas RTS

Ugovor o rekonstrukciji predviđa remont pruge od Resnika do Valjeva, duge 77 kilometara koji će u okviru ruskog kredita uraditi ruska firma “RŽD internacional”.

Vrednost radova je 80 miliona dolara, a glavni projekat uradio je saobraćajni institut CIP. Ovim remontom brzine vozova na ovoj deonici biće povećane za tri puta, navodi RTS.

“Sada su brzine su rezultata samog stanja i one se kreću 40, 50 i 60 kilometara na čas, kako na kojoj deonici. Međutim, posle samog remonta imaćemo brzine koje će biti 110 kilometara na čas”, rekao je Novica Gotovina, glavni projektant sanacije pruge Beograd-Bar.

U CIP-u kažu da treba obnoviti svih 287 kilometara pruge Beograd-Bar i da se predugo čekalo na popravku pruge, jer je obnova neophodna posle 20 do 25 godina. Ovim projektom rešava se pitanje i većeg dela pruge koja je nastradala u poplavama prošle godine

“Moram da kažem da bez obzira koje rokove ruska firma daje, oni će da ih ispune”, navodi direktror CIP-a Milutin Ignjatović.

Planirano je da se rekonstrukcija završi u aprilu 2017. godine. Pruga se ne može predprojektovati, tvrde stručnjaci u CIP-u, zbog izuzetno teških uslova i brdsko-planinskih predela.

Ne mogu se postići veće brzine od 120 kilometara na čas, ali će se sigurno povećati kapacitet za prevoz tereta, podići nivo sigurnosti i rešiti problemi vezani za transport putnika na relacijama koje su poznate po višesatnim kašnjenjima, navodi ta televizija.

Izvor Studio B/RTS

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…