Diabetes mellitus je jedno od najčešćih hroničnih nezaraznih oboljenja i predstavlja veliki javno-zdravstveni problem. Spada u grupu metaboličnih bolesti koja se karakteriše povećanjem nivoa šećera u krvi zbog smanjenog lučenja insulina. Iako se najviše stope novih obolelih registruju u razvijenim zemljama, najveći porast obolelih očekuje se u tzv. zemljama u razvoju, u koje spada i Srbija. Procenjuje se da je polovina dijabetičara starija od 65 godina, ali je sve češće zastupljen kod mlađih osoba i kod dece.
U svetu svaka dvanaesta osoba ima dijabetes, odnosno 387 miliona ljudi. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, u našoj zemlji približno 710.000 odraslih osoba ima dijabetes, a svake godine je 16.000 novoobolelih. Pritom, 465.000 odraslog stanovništva zna za svoju šećernu bolest, a još 245.000 osoba nema postavljenu dijagnozu i ne leči se. Razlog je što je tip 2 dijabetesa zastupljen kod 87% obolelih, a zbog blagih simptoma može godinama proći neopaženo. Skoro trećina pacijenata već ima jednu ili više kasnih komplikacija u trenutku otkrivanja dijabetesa. Šećerna bolest je peti uzrok smrtnosti u Srbiji, ali je i prvi faktor rizika za propadanje bubrega, probleme sa vidom i amputaciju ekstremiteta.
Zbog svega toga prevencija je izuzetno važna, kao i postojanje Savetovališta za dijabetes koje u Domu zdravlja Valjevo radi od 1. oktobra. U Valjevu ima 8. 000 registrovanih dijabetičara. Najčešći faktori rizika u Kolubarskom okrugu su: nepravilna ishrana i fizička neaktivnost, gojaznost, genetska uslovljenost i pušenje.
Dijabetes je podmukla bolest, a lečenje dosta iscrpljujuće za pojedinca, porodicu i društvo u celini. Cilj aktivnosti je da probudimo svest svakog pojedinca, kao člana zajednice, i podstaknemo ga da misli na svoje zdravlje i osvrne se na one kojima je pomoć potrebna, kako bi se sprečile komplikacije njihovih primarnih zdravstvenih problema.

Prikaži još ovjava iz HomePage

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…