Buduće mame se sve češće opredeljuju da na svet donesu bebu carskim rezom. Međutim one treba da znaju da je prirodni porođaj ipak najbolji kao za majku tako i za dete. Lekari s toga pružaju mogućnost bezbolnog porođaja epiduralnom anestezijom.


Mlade mame izbegavajući bolan porođaj odlučuju se da na svet donesu dete carskim rezom. Ova procedura svakako je indikovana u pojedinim slučajevima, ali je treba izbegavati ako nema nikakvih smetnji da porođaj počne prirodnim putem. U Valjevu se broj porođaja koji su obavljeni carskim rezom u ovoj godini povećao, ali lekari ginekološko-akušerske službe Opšte bolnice u Valjevu smatraju da to nije alarmanan podatak. Carski rez po želji se sve češće pojavljuje kao dijagnoza, međutim najzdraviji porođaj za majku i dete je prirodan, vaginalni porođaj. Velike su varijacije u stopama rađanja carskim rezom u zemljama Evrope, što pokazuje da ljudi nemaju jednako mišljenje o tome koji je najbolji način porođaja.
Otprilike jedna od četiri bebe u Velikoj Britaniji rođena je carskim rezom, dok ih je na Kipru 52 odsto, a u Švedskoj 17 odsto. Studija koja je uključivala 26 evropskih zemalja objavljena je u časopisu BJO. Istraživanje, koje su predvodili istraživači sa Univerziteta u Londonu, pokazalo je da stopa porođaja carskim rezom u većini zemalja EU kontinuirano raste.  Neka od mogućih objašnjenja ove pojave mogli bi biti strah od porođaja, finansijski podsticaj ili pak percepcija da je carski rez bezbedniji. Studija je pokazala da je do povećanja stope porođaja carskim rezom došlo i zbog potencijalnih zdravstvenih rizika.

Prikaži još ovjava iz HomePage

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…