Vojska SAD je priznala da je oklopno vozilo sa američkim vojnicima namerno proletelo kroz zatvorenu kapiju kompleksa na severu Avganistana, gde su pre dve nedelje 22 osobe ubijene u američkom vazdušnom napadu na bolnicu koju vode Lekari bez granica.

Portparol Pentgona, kapetan mornarice Džef Dejvis, izjavio je da je avganistansko oklopno vozilo u četvrtak uveče proletelo kroz kapiju da bi ušlo u kompleks, pogrešno misleći da tamo nema osoblja Lekara bez granica.

Prema njegovim rečima, trebalo je da se proceni šteta koja je naneta zgradi u vazdušnom napadu 3. oktobra, kako bi se utvrdilo da li treba da se plati odšteta, preneo je AP.

“Provalili su kapiju. To su uradili, a nisu trebali”, naveo je Dejvis.

Osoblje Lekara bez granica je u to vreme bilo u kompleksu i “razumljivo nisu bili srećni što smo provalili unutra”, dodao je on.

Američki predsednik Barak Obama se izvinio organizaciji Lekari bez granica za bombardovanje njihove bolnice. Lekari bez granica su zatražili formiranje nezavisne međunarodne komisije koja bi ispitala bombardovanje, koje ta organizacija smatra ratnim zločinom.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…