>>>395. – Umro je vizantijski car Flavije Teodosije I Flavius Theodosius, nazvan Teodosije Veliki.

>>>1706. – Rođen je američki političar i fizičar Bendžamin Frenklin, borac za američku nezavisnost, jedan od tvoraca “Deklaracije o nezavisnosti”, koji je pronalaskom gromobrana postao svetski poznat.

>>>1773. – Engleski moreplovac Džejms Kuk je brodom “Rezolušn” prvi prešao Antarktički krug.

>>>1820. – Rođena je engleska književnica irskog porekla Ana Bronte, najmlađa od triju sestara spisateljica.

>>>1863. – Rođen je ruski pozorišni glumac, teatrolog i reditelj Konstantin Sergejevič Aleksejev, poznat kao Konstantin Sergejevič Stanislavski, osnivač Hudožestvenog teatra u Moskvi 1898, čiji je umetnički rukovodilac i ideolog bio do kraja života.

>>>1863. – Rođen je engleski državnik Dejvid Lojd Džordž, nekoliko puta premijer Velike Britanije.

>>>1912. – Ekspedicija engleskog istraživača, pomorskog kapetana Roberta Skota je stigla na Južni pol, mesec dana posle ekspedicije Norvežanina Ruala Amundsena. Skot i preostala četiri člana njegove ekspedicije su umrli od gladi i hladnoće pri povratku s Južnog pola.

>>>1919. – Poljski kompozitor Ignaci Jan Paderevski, pijanista svetskog glasa, postao je prvi premijer republike Poljske, uspostavljene posle završetka Prvog svetskog rata umesto marionetske kraljevine koju su 1916. stvorile Centralne sile.

>>>1938. – Jugoslovenski premijer Milan Stojadinović sastao se u Berlinu s vođom nacističke Nemačke Adolfom Hitlerom, koji mu je obećao integritet države, suprotstavljanje austrijskoj restauraciji, savez protiv boljševizma i mađarskog revanšizma i da neće stvarati savez s Italijom opasan za Jugoslaviju. Zauzvrat je tražio saradnju sa Silama osovine.

>>>1942. – Rođen je američki bokser afričkog porekla Kasijus Klej, poznat kao Muhamed Ali, jedini koji je triput osvajao titulu prvaka sveta u teškoj kategoriji.

>>>1945. – Crvena armija je u Drugom svetskom ratu oslobodila Varšavu, više od pet godina posle pada glavnog grada Poljske u ruke nemačkih nacista.

>>>1964. – Umro je srpski slikar Đorđe Andrejević Kun, član Srpske akademije nauka i umetnosti.

>>>1991. – Vazduhoplovstvo SAD i zapadnih saveznika je u Zalivskom ratu, u operaciji “Pustinjska oluja”, izvelo drugi i treći talas masovnog bombardovanja ciljeva u Iraku i Kuvajtu pod okupacijom iračke armije.

>>>1997. – U Dablinu je sud proglasio prvi razvod braka u istoriji Irske, na osnovu zakona odobrenog na referendumu, čemu se žestoko protivila rimokatolička crkva.

>>>1998. – Predsednik SAD Bil Klinton prinuđen je da, kao prvi šef države u američkoj istoriji, svedoči u svoju odbranu povodom optužbe Pole Džons za seksualno uznemiravanje.

ave u američkoj istoriji, svedoči u svoju odbranu povodom optužbe Pole Džons za seksualno uznemiravanje.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…