ispetnica-noc.jpgIstraživačka stanica Petnica otvara vrata svojih kabineta i laboratorija za novu generaciju učenika. Od 12. februara, pa sve do sredine aprila u Petnici će biti izvedeno 35 zimskih škola, kurseva i seminara za oko 900 učenika srednjih škola. Pored učenika iz Srbije, ove godine se očekuje još veće učešće njihovih vršnjaka iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije odakle je tokom jeseni bilo i pojedinačno interesovanje škola i pojedinaca.

Tradicionalni zimski programi su prvi u nizu komplementarnih programa za srednjoškolce koji će imati priliku da u Petnicu dolaze nekoliko puta tokom ove godine.
Za rad sa novom generaciijom mladih priprema se i oko 400 stručnih saradnika Istraživačke stanice, mahom iz redova profesionalnih istraživača iz oko 120 fakulteta i instituta.

Istraživačka stanica Petnica najveći je evropski centar za specijalizovano vanškolsko naučno obrazovanje mladih, koji svojim raznovrsnim aktivnostima pokriva širok spektar naučnih oblasti u domenu prirodnih, tehničkih i društvenih nauka.

Ove nedelje u Petnici
Od 12. do. 16. februara, u Stanici će boraviti polaznici programa istorije, antropologije, primenjene fizike i elektronike, biomedicine i biologije. Ovi polaznici su već ranije, najmanje godinu dana, pohađali ove programe. Dakle u pitanju su iskusniji polaznici koji će ove godine raditi samostalne naučnoistraživačke projekte.

Istorija
Tema seminara istorije je Ljudi u ratu i posvećena je jugoslovenskim državljanima koji su tragičnost Drugog svetskog rata iskusili van granica Jugoslavije – pre svega izbeglicama i ratnim zarobljenicima. Polaznici će biti u prilici da čuju predavanja: o „etničkoj reorganizaciji Evrope“ u kontekstu Drugog svetkog rata, o radu jugoslovenske izbegličke vlade u Londonu, o ruskim emigrantima u okupiranoj Jugoslaviji, o radu Crvenog krsta tokom Drugog svetskog rata.
Praktični cilj ovog seminara je da polaznici ovladaju tehnikom rada sa arhivskom građom, što će im biti od ključnog značaja za uspešan rad na samostalnom istraživačkom projektu tokom narednih meseci. Zadatak za njih će biti da analiziraju odabrana dokumenta iz Arhiva Jugoslavije. Podeljeni u parove radiće sa fondom jednog od diplomatskih predstavništava Kraljevine Jugoslavije u savezničkim ili neutralnim zemljama, a potom i prezentovati rezultate svoje analize. Predavači dolaze iz Instituta za savremenu istoriju, Istituta za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane, Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta i iz Crvenog krsta Srbije, svi iz Beograda.

Primenjena fizika i elektronika
Seminar će biti podeljen u dve celine. U prva dva dana realizovaće se tematska predavanja i vežbe na temu Machine Learning, dok će druga polovina seminara biti posvećena razradi predloga letnjih istraživačkih projekata i praktičnom radu. Predavač na seminaru će biti Miroslav Bogdanović, dugogodišnji polaznik i saradnik Stanice, koji je nedavno na ovu temu položio master na Oksfordu.

Biologija
Tema seminara su neuronauke. Polaznici će imati priliku da čuju dosta zanimljivih predavanja, npr. Evolucija, struktura i funkcije nervnog sistema, inflamatorne bolesti CNS, elektrofiziologija i epilepsije, efekti psihoaktivnih supstanci na centralni netvni sistem, biološke teorije pamćenja, vizuelna percepcija, san… Interdisciplinarni pristup neuronaukama je od posebnog značaja, te će pored biologa, predavanja držati i medicinski stručnjaci, kao i psiholozi i inženjeri. Saradnici i predavači dolaze sa Biološkog, Medicinskog i Filozofskog fakulteta u Beogradu, a dr Goran Angelovski sa Maks Plank Instituta za biokibernetiku u Tibingenu će prezentovati aktivnosti Instituta i grupe koju vodi
Tokom seminara će biti prikazano i više filmova sa prigodnom tematikom, o kojima će se diskutovati. Polaznici će slobodno vreme koristiti za konsultacije sa saradnicima oko predloga projekata koje će raditi u toku letnjih seminara.

Antropologija
Na seminaru će biti predstavljene teme iz različitih oblasti antropologije.

Biomedicina
Tradicionalno, seminar je posvećen izučavanju teorijskih osnova biohemijskih nauka sa ciljem da se polaznici pripreme za izvođenje samostalnih projekata tokom leta.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…