selo Resavica.jpgDanas je Badnji dan i Badnje veče Na Badnji dan, kojim počinje Božićno slavlje, najbitnije je širiti ljubav prema bližnjima i izmiriti stare nesuglasice i sva dugovanja. Badnje veče se provodi u krugu porodice kada se ukućani okupljaju i ostavljaju sve svoje obaveze

Danas je Badnji dan i Badnje veče
Pravoslavni vernici u Srbiji obeležiće danas Badnji dan i Badnje veče na liturgijama u hramovima Srpske pravoslavne crkve i tradicionalnim porodičnim okupljanjem za posnom trpezom, pred Božić, hrišćanski praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista.

Na ovaj dan, kojim počinje Božićno slavlje, najbitnije je širiti ljubav prema bližnjima i izmiriti stare nesuglasice i sva dugovanja. Badnje veče se provodi u krugu porodice kada se ukućani okupljaju i ostavljaju sve svoje obaveze.

Naziv je dobio po tome što se tog dana seče badnjak i donosi pred kuću, pored ulaznih vrata, gde stoji do uveče. Rano ujutru, pre izlaska sunca kreće se u šumu po badnjak koji se u gradovima se uglavnom kupuje, loži se vatra i peče pečenica. Uveče, kada padne mrak, domaćin sa sinovima unosi u kuću pečenicu, badnjak i slamu.

Na sto se postavlja božićna sveća i sito ili tepsija u koju domaćica stavlja četiri velike rumene jabuke, žito, kukuruz, novac, suve šljive i orahe. Sve to simbolično predstavlja želju za berićetom i dobrim životom u kući.

Večera je posna, najčešće se sprema prebranac, sveža ili sušena riba, kao i druga posna jela. Post ima simbol skromnosti, jer je Isus rođen u pećini, pa je običaj da trpeza ne bude obimna.

Foto: Tanjug/Miloš MilivojevićFoto: Tanjug/Miloš Milivojević
Danas se svi ovi običaji prilagođavaju gradskoj sredini. Hrastova grančica i mala količina slame stavljaju se ispod slavske ikone, a zatim se zapale sveća i kandilo, što simbolizuje vatru i ognjište, a kuća se okadi tamjanom.

Prva osoba koja uđe u kuću na Božićno jutro pali badnjak, a ukućani je daruju nekim odabranim poklonom u znak zahvalnosti.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…