pejzazi.jpgIzložba starih fotografija koje na najbolji način ilustruju važne momente svadbenog ceremonijala, zatim štampanih pozivnica, novinskih oglasa, čestitki, onda čutura, svečanih haljina, odnosno venčanica, koja je prošlog utorka otvorena u Galeriji u Osečini, poslužila je kao lep uvod u već tradicionalnu manifestaciju „Prelo” održanu već u daljem toku iste večeri u bioskopskoj sali ovdašnje Narodne biblioteke.
Eksponati postavke, koju su pod nazivom „Venčani i svadbeni običaji u valjevskom kraju” ovde priredili Narodni muzej Valjevo i osečanska Biblioteka, paralelno podsećaju na svečanosti venčanja i svadbi u seoskim i gradskim sredinama u poslednjim decenijama 19. veka pa skoro sve do današnjih dana. Vredno je istaći da je prostorija Galerije bila tesna da u prvi mah prime sve zainteresovane posetioce.
U velikoj sali u nastavku večeri, održano je „Prelo”. Brojne prelje iz Osečine, Pecke i okoline, njihove gošće iz Ljubovije i Krupnja, Kulturno umetničko društvo „ Krušik – Plastika”, muška i ženska pevačka grupa, harmonikaši, gajdaš, frulaši i polaznici škole glume, kao i tkačke radionice, osvežili su uspomene na pređašnja vremena i razgalili srca brojnih znatiželjnika, koji su do duboko u noć pravili društvo učesnicima zanimljivog programa.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…