regionalni_razvoj.jpgČlanovi Gradskog veća na današnjoj sednici utvrdili su predlog odluke o završnom računu budžeta grada Valjeva za 2013. godinu. Ukupno ostvareni tekući prihodi, primanja i preneta neutrošena sredstva su 2.229.970.746,09 dinara, među kojima su najznačajniji poreski prihodi. Ukupno izvršeni tekući rashodi i izdaci su 2.173.872.669,34 dinara. Razlika ukupnih prihoda, primanja i prenetih sredstava i ukupnih rashoda i izdataka iznosi 56.098.076,75 dinara. „U strukturi prihoda najznačajniji su poreski prihodi i oni su realizovani u iznosu od oko 1.492.000.000 dinara odnosno 66,93%. U okviru poreskih prihoda najznačajniji su prihodi od poreza na dohodak, dobit i kapitalnu dobit i oni su realizovani u iznosu od 1.149.646.000 dinara . Porez na imovinu je realizovan u iznosu od 231.596.000 dinara”, rekla je između ostalog na današnjoj sednici Jelica Stojanović, načelnica Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove.

Gradsko veće na današnjoj sednici utvrdilo je i predlog odluke o izmenama i dopunama odluke o budžetu grada Valjeva za 2014. godinu-drugi rebalans. Drugim rebalansom planirani su prihodi i primanja u iznosu od 2.246.710.000 dinara, što predstavlja smanjenje za iznos od 51.952.658,08 dinara odnosno 2,26% u odnosu na prvobitno planirane prihode i primanja od prodaje nefinansijske imovine. Prihodi korisnika iz drugih izvora finansiranja rebalansom su planirani u iznosu od 224.303.935 dinara što čini ukupno utvrđena sredstva budžeta u iznos od 2.471.013.935 dinara. Prihodi planirani prvobitnom odlukom o budžetu uvećani su za iznos namenskih i nenamenskih transfernih sredstava kao i za iznos tekućih i dobrovoljnih transfera od fizičkih i pravnih lica. Visina javnih rashoda u rebalansu je utvrđena na nivou planiranih prihoda u iznosu od 2.246.710.000 dinara, izvor finansiranja 01, kao i sredstava iz ostalih izvora u iznosu od 224.303.935 dinara. „Trudili smo se da budžet bude socijalno-razvojni. Na žalost ono što nam se desilo u aprilu i maju ove godine značajno je uticalo na to da se koncepcija donekle promeni. Tako, kada smo usvajali rebalans budžeta u julu mesecu ove godine, značajna sredstva smo morali da skinemo sa investicija, kao što su Dom vojske i škola u Brđanima. Ta sredstva smo preusmerili za sanaciju šteta od poplava. Socijalna dimenzija budžeta je ostala itekako prisutna i tu nismo ništa pomerali, ali je razvojna smanjena zbog poplava”, rekao je na današnjoj sednici gradonačelnik Stanko Terzić. On je dodao i to da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja raspisalo tender za školu u Brđanima. Predračunska vrednost radova je 118 miliona dinara, od toga za školu u Brđanima 114 miliona i za fasadu Valjevske gimnazije 4 miliona dinara. Gradonačelnik je ovom prilikom pozvao valjevske građevinske firme da konkurišu na ovom tenderu.

Članovi Gradskog veća utvrdili su i predlog odluke o određivanju zona za obračun poreza na imovinu na teritoriji grada Valjeva i utvrđivanju koeficijenta zone. Ovom odlukom određuju se zone za utvrđivanje poreza na imovinu na teritoriji grada Valjeva, utvrđuje se najopremljenija zona i koeficijenti za utvrđivanje osnovice poreza na imovinu za nepokretnosti obveznika koji vode poslovne knjige u skladu sa članom 7.stav 2.Zakona o porezima na imovinu. Za potrebe utvrđivanja prosečne cene kvadratnog metra nepokretnosti kao elementa za utvrđivanje osnovice poreza na imovinu, na teritoriji grada Valjeva u zavisnosti od komunalne opremljenosti, opremljenosti javnim objektima, saobraćajne povezanosti sa centralnim delovima grada, odnosno radnim zonama i drugim sadržajima u naselju, određeno je pet zona. Članovi Gradskog veća utvrdili su i predlog odluke o prosečnoj ceni kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2015. godinu na teritoriji grada Valjeva. „Prilikom donošenja ove odluke vodili smo računa o socijalnoj kategoriji stanovništva, konsultovali smo se sa privrednicima, otklonili smo neke nedostatke, a najvažnije je stalno povećavati krug poreskih obveznika”, rekao je ovom prilikom gradonačelnik Terzić.

Gradsko veće prihvatilo je izvešta o merama preduzetim na otklanjanju posledica prouzrokovanih elementarnom nepogodom-poplavom na teritoriji grada Valjeva. Izveštaj obuhvata sve što je urađeno po pitanju obnove i izgradnje porušenih objekata, sanacije, isplate šteta, obnove infrastrukture i vodotokova, oštećenja na magistralnim i regionalnim putevima, kao i sve što je urađeno na sanaciji šteta u privredi i poljoprivredi. Na današnjoj sednici utvrđen je i predlog zaključka o usvajanju izmena i dopuna plana vrste i obima radova definisanih programom hitne sanacije objekata infrastrukture i vodotokova od elementarnih nepogoda-poplave. Gradsko veće utvrdilo je i predlog rešenja o davanju saglasnosti na izmene i dopune programa poslovanja JP „Direkcija za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva” za 2014. godinu-treći rebalans. Utvrđen je i predlog zaključka o usvajanju izmena i dopuna programa komunalne izgradnje i održavanja objekata komunalne infrastrukture Direkcije. Između ostalog, članovi Gradskog veća utvrdili su i predlog rešenja o davanju saglasnosti na izmene i dopune programa poslovanja Javnog preduzeća za upravljanje i korišćenje regionalnog višenamenskog sistema Stubo-Rovni „Kolubara” za 2014. godinu, kao i predlog rešenja o davanju saglasnosti na izmene i dopune programa poslovanja Direkcije za robne rezerve za 2014. godinu. Gradsko veće utvrdilo je i predlog odluke o izmenama Lokalnog plana akcije za decu, kao i predlog odluke o pristupanju proceduri osnivanja regionalne razvojne agencije „Zapad”. Grad Valjevo pristupa proceduri osnivanja ove agencije sa zainteresovanim opštinama i gradovima Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga i zainteresovanim udruženjima privrednika i preduzetnika registrovanim na teritoriji lokalnih samouprava osnivača. Cilj agencije je stimulisanje i unapređenje ekonomskog i društvenog razvoja regiona, kroz razvijanje partnerskih odnosa javnog i privatnog sektora.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…