ispetnica7.jpgU nedelji koja je pred nama predstoji realizacija više jesenjih seminara.
2. do 6. novembar
Od nedelje, 2. novembra, u Istraživačkoj stanici Petnica, na programu su društvenohumanističke nauke, psihologija, lingvistika, biomedicina i istorija. Polaznici svih pet seminara su tzv. novi polaznici, odnosno srednjoškolci kojim ja ovo prva godina pohađanja petničkih programa.
Seminari se završavaju 6. novembra.

Jesenji seminar društvenohumanističkih nauka koncipiran je tako da se polaznici upoznaju sa različitim interesantnim oblastima kao što su psihologija, sociologija, socijalna antropologija, arheologija, istorija i političke nauke. Kroz predavanja će se upoznati sa konceptima iz antropologije tela, sociologije umetnosti, psihologije ličnosti… Slušaće o konkretnim primerima upotrebe arheologije u konstrukciji nacionalnog identiteta kao i o odnosu konformizma, autoritarnosti i desnih političkih ideologija. Pažnju će im sigurno privući i deo seminara u kome će se govoriti o upotrebi etnografskih dokumentarnih filmova u društvenom aktivizmu.

Na seminaru psihologije polaznici će slušati zanimljiva predavanja iz različitih oblasti psihologije i biti u prilici da saznaju: na koji način opažamo boju i svetlinu, kako se pravi eksperiment iz vizuelne percepcije, kako kognicija utiče na percepciju, kako deca zajedničkim snagama rešavaju probleme koje sama ne mogu da reše, naučiće nešto više o rodnim stereotipima u okviru školskog sistema i empirijskom pristupu proučavanju književnosti. Diskutovaće se o stereotipima koji se viđaju u Diznijevim filmovima, kvazinaučnim objavama, kao i o saznanjima o sreći do kojih su naučnici došli empirijskim putem. Na radionicama polaznici će se upoznati sa metodologijom psiholoških istraživanja i zabaviti uz učenje novih psiholoških pojmova.

Seminar lingvistike za nove polaznike posvećen je njihovom osposobljavanju za rad na samostalnim istraživanjima u narednoj godini što će se odvijati kroz prezentovanje istraživanja stručnih i studenata saradnika. Cilj je da polaznici upotpune sliku o mogućim temama i tako si olakšaju izbor za predlaganje teme za samostalni projekat. Biće tu i zanimljivih predavanja, a polaznici će se baviti i kritičkim prikazivanjem relevantnih radova iz različitih lingvističkih disciplina, što takođe vodi ka njihovom osposobljavanju za samostalna istraživanja.

Tekući seminar istorije nalazi se na kraju godišnjeg ciklusa i zaokružuje priču o istoriji kao nauci. Nakon što je prvi u nizu bio posvećen istoriji kao nauci u načelu, drugi ukazivao na bogatstvo tema, istorijskih izvora i pristupa kojima se istorija može baviti, ovaj jesenji seminar bi trebalo da polaznike uvede u problematiku odnosa istorije i drugih nauka, na primeru jedne teme kojoj se može prići iz različitih uglova. Tema kojoj je posvećen ceo seminar su ideologije. Sem istoričara, u ulozi stručnih saradnika – predavača biće i sociolozi i politikolozi.

6. do 10. novembar
Seminar primenjene fizike i elektronike za nove polaznike posvećen je novim saznanjima iz obrade signala što je i prilika da se čuju predavanja kao: Signali i sistemi, Obrada i prepoznavanje govora, Sistemi automatskog upravljanja, EEG…

7. do 10. novembar
Jesenji seminar primenjene fizike i elektronike za stare polaznike biće posvećen završavanju projekata i pripremama za predstojeću Konferenciju.

I seminar antropologije, organizovan za stare polaznike, namenjen je finalizaciji polazničkih projekata i njihovoj pripremi za učešće na Petničkoj konferenciji krajem ovog meseca. Pored toga planirano je i nekoliko predavanja o hororu, vampirima i antropologiji smrti u skladu sa godišnjim dobom i simbolikom koja mu se pripisuje u narodnim tradicijama kako širom Evrope i sveta, tako i u Srbiji.

Seminar lingvistike za stare polaznike prevashodno će biti posvećen završavanju polazničkih projekata.

U istom terminu je i seminar psihologije za stare polaznike, koji će takođe deo vremena posvetiti završetku letnjih projekata. Na zanimljivim predavanjima iz estetike polaznici će čuti šta je i zašto lepo, iz neverbalne komunikacije gde će se upoznati kako se može preneti poruka bez govora i formalnog jezika, baviće se i opažanjem dubine prostora kao i psihopatijom kao probleom pojedinca i društva.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…