panorama-valjevo2.jpg14. oktobr Hram Pokrova Presvete Bogorodice obeležava kao svoju slavu. Povodom toga danas je služena sveta arhijerejska liturgija.
Praznik Pokrova presvete Bogorodice nastao je u spomen viđenja Svetog Andreja Jurodivoga, koji je sa svojim učenikom Epifanijem video u Vlahernskoj crkvi u Carigradu kako Bogorodica, okružena anđelima, prorocima, apostolima i mučenicima, moleći se za ceo svet pokriva sve hrišćane svojim omoforom, dugim i širokim pokrovom koji se nosio u ono vreme. Ovaj praznik uveden je najpre u ruskoj crkvi, a od XII veka prihvaćen u prvoslavnom svetu.

Crkva Pokrova Presvete Bogorodice podignuta je sredinom 19. veka i prvi pisani dokument vezan za istoriju valjevske Crkve je pismo Kneza Miloša upućeno sudu valjevske nahije. Odgovarajući na molbu Valjevaca, knez ne samo da je dozvolio nego je i zapovedio obščestvu valjevskom …”da se postara čas pre novu crkvu prilične širine i veličine u Valjevu načiniti, jer se u staroj valjevskoj crkvi, bogosluženja, poradi trulosti njene izvršavati ne mogu”…

Povodom današnjeg praznika Crkvena optina Valjevo objavila je i treći broj Porovskog blagovesnika.

Hrama Pokrova Presvete Bogorodice rekonstruisan je 2009. godine i ostalo je da da se oslikaju unutrašnji zidovi Hrama, a prema rečima Slobodana Aleksića, oslikavanje lađe očekuje se na proleće naredne godine.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…