infakt__frame.jpgIzgradnjom i rekonstrukcijom objekata i infrastrukture Istraživačke stanice Petnica i nabavkom savremene opreme, Stanica je u mogućnosti da organizuje seminare čiji cilj nije samo upoznavanje studenata različitih fakulteta sa teorijskim osnovama savremenih tehnika koje se primenjuju u nauci danas, nego da ih praktično i osposobi za rad u ovim oblastima.

U periodu od 29. septembra do 4. oktobra, u Istraživačkoj stanici Petnica na programu je druga Petnička škola mikroskopije. Školu organizuju Istraživačka stanica Petnica i Katedra za biologiju ćelije i tkiva Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Škola je namenjena studentima osnovnih, master i doktorskih studija, a polaznici dolaze sa 10 fakulteta iz Srbije i zemalja regiona.

Profesori i asistenti Biološkog fakulteta će tokom trajanja programa, uz pomoć stručnog tima Stanice i stručnjaka partnerskih naučnih organizacija realizovati obuku za različite metode u mikroskopiji: svetlosna, polarizaciona, SEM iTEM, fluorescentna, konfokalna.

Pored teorijskih blokova, predviđen je intenzivan praktični rad u moderno opremljenim laboratorijama Istraživačke stanice Petnica. Praktični rad će uključivati i vežbe na konfokalnom mikroskopu koji je u Petnicu stigao u okviru projekta rekonstrukcije i nabavke nove naučne opreme.

Škola bioanalitičke hemije: Istraživačka stanica Petnica u saradnji sa Hemijskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Katedrom za neorgansku i analitičku hemiju Univerziteta tehnologije i ekonomije u Budipešti organizuje Petničku školu bioanalitičke hemije.Škola bioanalitičke hemije se realizuje od 1. do 6. oktobra 2014. godine.

Škola obuhvata teorijske osnove enzimologije, eksperimentalno određivanje aktivnosti enzima, određivanje osnovnih kinetičkih parametara enzimske reakcije, analitička merenja zasnovana na antigen-antitelo reakcijama, kvantitativnu analizu imunoeseja i dr.
U toku seminara studentima će biti omogućeno detaljno upoznavanje i rad na instrumentima, kao i analitičkim procedurama.
Škola je podjednako namenjena svima koje zanima analitička biohemija i hemija

Predavači su delom sa Univerziteta tehnologije i ekonomije u Budipešti, među kojima je i profesor Georg Horvai, dopisni član Mađarske akademije nauka, a delom sa domaćih univerziteta, pre svega Univerziteta u Beogradu.

Nakon završetka Škole, polaznici će dobiti sertifikat ISP o pohađanju.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…