etno.jpgNa održanoj sednici Opštinskog veća u Lajkovcu odobren je troškovnik 33. izložbe priplodnih krava i junica simentalske rase. Za organizaciju transporta grla i nagradni fond obezbeđeno je 1.300.000 dinara, koliko je bilo i predviđeno agrarnim budžetom. Od tog iznosa za izvođenje simentalaca i nagrade najboljim grlima predviđeno je 850.000 dinara. U skladu sa prihvaćenim merama štednje, kulturno umetnički program će potpuno biti iz lajkovačke produkcije, a izostaće i ručak za učesnike.

Načelnik Opštinske uprave Života Molerović istakao je da je cilj Organizacionog odbora da što više budu stimulisani poljoprivredni proizvođači jer bez kolubarskih stočara i njihovog upornog rada ne bi bilo ni tradicionalne izložbe. U katalogu ovogodišnje izložbe upisano je 110 grla, u praksi obično ih bude izvedeno nešto manje. Kao i mnogi drugi događaji u 2014. godini, i izložba krava u znaku je stogodišnjice Prvog svetskog rata pa njen slogan glasi: „Krave su orale, a volovi vukli topove Kolubarom 1914…”

Kao i prethodnih godina, jedina neprekinuta izložba priplodnih grla simentalske rase u Srbiji biće održana na Krstovdan 27. septembra, na parceli u naselju „Vojni krug”. Generalni pokrovitelj smotre kolubarskih stočara je Opština Lajkovac Organizatori su opštine Lajkovac i Mionica, Centralno udruženje odgajivača goveda simentalske rase, Udruženje odgajivača goveda simentalske rase „Kolubara” iz Lajkovca, Centar za poljoprivredu Lajkovac i Udruženje odgajivača goveda simentalske rase „Kolubarski simentalac” iz Valjeva. Okupiće se najbolji stočari iz Lajkovca, Mionice, Uba, Ljiga i Valjeva.

Na sednici je objavljeno i da će Opština Lajkovac uputiti kamion šleper stočne hrane kao pomoć mesnoj zajednici Grabovica u opštini Kladovo. Grabovica je pretprela veliku štetu od poplava, a prilikom majskih poplava poslali su pomoć Lajkovcu. Donatori stočne hrane su „Vindija” i „Unip”.

Opštinsko veće je usvojilo godišnje programe u oblasti sporta za 2014. godinu za fudbalske klubove „Strmovo 1968″, „Vračević” i „Dimitrije Tucović” iz Ćelije.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…