radijator_1.jpgNa XII sednici nadzornog odbora JKP Toplana koja je održana 29.08.2014.g. dat je nalog direktoru da smanji zarade zaposlenih za 10%. Takođe naloženo je da se hitno izvrši racionalizacija po pitanju mobilnih telefona. Analizirane su i uštede po drugim stavkama i biće predstavljene u planu konsolidacije čija je izrada u toku. Od direktora i saradnika zahtevano je da se hitno izradi nova sistematizacija radnih mesta nakon čega ćemo imati jasnu sliku po pitanju broja zaposlenih.

Toplana je nažalost opterećena dugovima iz ranijeg perioda, najvećim delom prema robnim rezervama. Obaveza vraćanja tih dugova onemogućava normalno i stabilno funkcionisanje Toplane. Takođe tu su veliki dugovi od strane dela korisnika koji ne plaćaju račune za isporučenu toplotu energiju. Prema takvim korisnicima biće upućeni privatni izvršitelji. Sa druge strane doneta je nova odluka o reprogramu duga kako bi se onima koji ipak žele da izmire dug a nemogu to odjednom olakšala situaciju.

Toplana ima savremen sistem koji omogućava visok stepen energetske efikasnosti i rad na mazut ali i na TNG i CNG. Trenutno smo prinuđeni da koristimo mazut kao najskuplji energent. Razmatrana je mogućnost prelaska na CNG (sistem kontejnerskog tipa), obavljeni su razgovori sa firmama koje obezbeđuju takav vid energenta, bez potrebe za značajnijim investiranjem ali se zbog najave problema u snabdevanju ovim energentom zbog Ukrainske krize bar za ovu godinu od toga odustalo. Procene uštede korišćenjem ovog energenta su i do 20% u odnosu na postojeći. Podsetiću da od ukupnih troškova Toplane 67% odlazi na enerente. Mi smo bar ove godine prinuđeni da uštede radimo na onoj drugoj – manjoj strani koja iznosi 33%.

Veoma bitno za ubuduće je priključenje novih korisnika. Razmatraju se mogućnosti da se taj proces olakša i podstakne, da se promeni svest i korisniku – Kupcu izađe u susret. U planu je dalja revitalizacija toplovodne mreže i isključenje preostalih kotlarnica iz programa KFW4.

U medijima se poslednjih dana pojavilo niz neistina koje narušavaju ugled ovog javnog preduzeća. Građani koji koriste ovaj vid grejanja nemaju razloga za brigu, grejanja će biti a povećanja cena sigurno neće biti. Potrebno je samo da redovno izmiruju pristigle obaveze.

Predsednik nadzornog odbora JKP Toplana

dipl.ing.maš. Gvozden Madžarević

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…