infakt__frame.jpgU utorak 29. jula od 19 časova, u velikoj sali Gradske kuće, biće predstavljena knjiga Milovana Vitezovića „Čarape kralja Petra”, zasnovana na potresnoj istinitoj priči o Makreni Spasojević iz sela Slovac kod Lajkovca.

Ovo književno veče Gradska biblioteka Lajkovac organizuje povodom stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata, kao deo programa „Dani Lajkovca 2014″. U razgovoru učestvuju Milovan Vitezović, Slađana Ilić i Radovan Beli Marković.

Makrena Spasojević je stigla srpsku vojsku u povlačenju kroz Albaniju 1915. Ponela je prtenu košulju i vunene čarape koje je isplela za svog jedinca Marinka koji je, iako mlad za vojsku, krenuo sa srpskom vojskom kroz Albaniju. Srela je kralja Petra i zamolila ga da pronađe njenog sina jedinca i da mu vunene čarape da mu se ne smrznu noge. Košulju je dala jednom ranjeniku. I vratila se kući. Kralj Petar je našao Makreninog jedinca koji je umro od mraza u albanskim gudurama. Sačuvao je čarape i nije imao srca da pošalje majci tužnu vest o smrti njenog jedinca. Po povratku u Srbiju, kralj Petar je poslao državnog savetnika Iliju Đukanovića da ode u Slovac i izjavi Makreni saučešće. Makrena je, međutim, pre više godina, još za vreme rata, umrla. Pod neobičnim okolnostima. Jedan austrijski vojnik, mladić, teško ranjen, smešten u Slovcu, čuvši Makrenin lelek za sinom, setio se svoje majke i poslao je Makrni molbu da kad umre – a predosećao je svoj kraj – da ga na groblju isprati. Teška srca Makrena je pristala. Ispred jame u koju je spušten kovčeg austrijskog vojnika pala je u grob i umrla.

Kralj Petar je posle rata na seoskom groblju u Slovcu podigao spomenik Makreni i njenom sinu Marinku.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…