infakt__frame.jpgČlanovi Opštinskog veća su na sednici održanoj u petak razmatrali prikaze sa spiskovima oštećenih u majskim poplavama, pripremajući se za konačni izveštaj koji će biti dostavljen Vladi Srbije, na osnovu kriterijuma koje je Republika dostavila.

Pre svega, prihvaćen je Zaključak o tehničkoj ispravci u spisku lica čiji su zahtevi potpuno opravdani, a koji su ostvarili pravo na jednokratnu novčanu pomoć po osnovu Zaključka Opštinskog veća od 11. jula 2014.

Zatim je razmotren dopunjeni Tabelarni prikaz podnosioca zahteva za isplatu jednokratne novčane pomoći građanima čiji su stambeni objekti oštećeni usled elementarne nepogode poplave, sa dopunjenim spiskom lica koji ostvaruju pravo na jednokratnu pomoć. Opština Lajkovac je već isplatila solidarnu pomoć od 100 hiljada dinara, na sednici je odobreno još četiri zahteva, još četiri bez dokaza i dodato 65 lica na novi spisak.

Na sednici je rečeno da treba sagledati zahtev Republike koje su sve vrste solidarne pomoći dobijene s obzirom da je RB „Kolubara“ svojim zaposlenima oštećenima u poplavama isplatio 60.000 dinara, „Kolubara usluge“ 50.000, a „Elektroprivreda Srbije“ čak po 500.000 dinara, kako se moglo čuti na sednici Veća.

Predsednik Živorad Bojičić je istakao da se formula Opštine Lajkovac pokazala kao dobra za generalno rešenje ovoga pitanja jer i država radi po ovom obrascu. Opštinsko veće je donelo i Zaključak o nadoknadi štete vlasnicima i korisnicima opreme, odnosno materijalno-tehničkih sredstava stvaljenim na raspolaganje Opštini Lajkovac u toku vanredne situacije.

Osim odluka finansijske prirode koje je bilo neophodno doneti radi realizacije navedenih zaključaka, usvojena je i Odluka o upotrebi tekuće budžetske rezerve za nabavku protivgradnih raketa. Opštinska uprava je do sada realizovala milion dinara za ovu potrebu, a planira da izdvoji još 500 hiljada s obzirom da, trenutno, jedna od pet stanica ne poseduje nijednu raketu. Problem će predstavljati procedura javne nabavke s obzirom na to da su rakete što pre potrebne.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…