Narodni muzej.jpgPoslednji film sa arheološkom tematikom sa Međunarodne smotre arheološkog filma koji će biti prikazan na tremu ispred Narodnog muzeja je Egipat, rođenje carstva faraona. Od sutra pa sve do srede 30. jula na programu su etnološki filmovi.

Dokumentarni film Egipat, rađanje carstva faraona prikazuje se večeras na tremu Naronog muzeja u okviru Muzejskih filmskih večeri. Film je nemačke produkcije iz 2011. godine i traje 43 minuta. Projekcija je počela u 20 sati.

“Rođenje carstva faraona” je prva od četiri epizode ZDF serijala “Terra X – Zagonetka starih kultura sveta” . Već 3000 godina faraoni su vladali Carstvom na Nilu. ZDF-dokumentacija istražuje poreklo carstva faraona koje može da se prati od osnivačkog dokumenta u kamenu starog do 5000 godina – Narmerova paleta. Arheolozi pripovedaju istoriju kralja Narmera i rešavaju tajne nastanka carstva.

Ujedinjenje Egipta se tradicionalno pripisuje Narmi, pre-faraonskom kralju Gornjeg Egipta, što je bazirano na jednom kamenom reljefu koji prikazuje kao pobednika nad plemeneskim vladarima Donjeg Egipta. Ovu tvrdnju potvrdila su i intenzinvna istraživanja, sprovedena mahom u Narminoj prestonici Hijerakonopolis, kao i u Abidosu. Osnivanje prve svetske imperije omogućilo je politički raz i kulturni razvoj, dok je otkriće papirusa pomoglo razvoj pisma.

Ovim filmom završava se ciklus arheoloških filmova, a od subote 26. pa sve do 30. jula na programu su Filmovi prikazani na međunarodnom festivalu etnološkog filma.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…