pijaca-voce.jpgOrganska poljoprivreda je sistem proizvodnje koji održava zdravlje zemljišta, ekosistema i ljudi. Oslanja se na ekološke procese prilagođene lokalnim uslovima. Organska poljoprivreda kombinuje tradiciju, inovaciju i nauku kako bi poboljšala okruženje, razvila fer odnose i dobar kvalitet života za sve uključene.

U Srbiji je zabeleženo oko 230.000 ha certifikovanog zemljišta za organsku proizvodnju, dok je u našem okrugu pod organskom proizvodnjom oko 7 000 ha. Metode orgаnske proizvodnje podrаzumevаju primenu prirodnih postupаkа i supstаnci, а ogrаničаvаju ili potpuno eliminišu upotrebu sintetizovаnih sredstаvа.

Organski proizvodi na tržištu prepoznaju se po zakonski definisanom znaku. Potrošači kupovinom proizvoda koji nose znak organski mogu biti sigurni da je najmanje 95% sastojaka ovog proizvoda organskog porekla, da se proizvod slaže sa propisima inspekcije koju ovi proizvodi prolaze i da je zapakovan u biorazgradivu ambalažu. Sertifikovan organski proizvod mora biti obeležen oznakom organski proizvod i to je jedina garancija potrošaču da je organski proizvod proizveden po svim kriterijumima i standardima organske poljoprivrede.

Ulaganja u organsku proizvodnju dvostruko su veća u odnosu na komercijalnu hranu, jer zahteva mnogo fizičkog rada i specifične uslove pripreme, berbe i prerade. Zato su ti proizvodi skuplji. Na drugoj strani postoji više razloga za povećanu tražnju za organskom hranom – ukusnija je, zdravija i zdravstveno bezbednija. Sirovine se ubiraju sa zemljišta koje nije hemijski tretirano. Organska proizvodnja znači i da u tehnološkim postupcima prerade primarnih sirovina i proizvodnje finalnih proizvoda nije dozvoljena upotreba štetnih aditiva (boje, konzervansi, arome, regulatori rasta).

Celokupna količina voća proizvedenog po principima organske proizvodnje predviđena je za izvoz. Prema istraživanju, u Srbiji se nalazi oko 3.000 malih farmera koji su uključeni u sistem organske proizvodnje, a sa pridruživanjem EU tržište za organske proizvode znatno će se povečati, jer se potreba i svest potrošača u mnogim zemljama sve više okreće u pravcu što zdrave hrane.

Prednost Srbije je što postoji hiljade hektara koji se u kratkom vremenu mogu prebaciti u sistem organske proizvodnje, a organski proizvodi “mogu da dostignu i do nekoliko puta veću cenu od standardnih poljoprivrdnih proizvoda”.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…