kapacitet.jpgČlanovi gradskog veća usvojili su danas program hitne sanacije oštećenja na infrastrukturi i vodotokovima. Plan generalne regulacije je u delu naseljenog mesta Gornja grabovica, a sektoru za vanredne situacije preneto je na korišćenje 37 protivgradnih raketa.

Gradsko veće usvojilo je program hitne sanacije objekata infrastrukture i vodotokova koji su oštećeni u poplavama. Sredstva koja su potrebna i koja su iskazana u programu daleko premašuju budžet koji će gradska Direkcija dobiti za ovu namenu, ali se očekuje i pomoć države.Problem predstavljai što još uvek nije donet zakon o skraćenim procedurama za javne nabavke, a redovne procedure traju dva do tri meseca.

Dragan Jeremić, direktor Direkcije, rekao je na veću da imaju veliki problem jer je sezona poljoprivrednih radova u toku i da oni, kao Direkcija, su bespomoćni i da ne mogu da pomognu.

“Apelujem još jednom, bez obzira što ćemo mi sutra usvojiti rebalans budžeta i usvojiti ovaj program – to nije rešenje problema. Mi ćemo ići na javne nabavke, ići ćemo i na redovnu proceduru i to će da traje između dva do tri meseca. Građani se s pravom ljute na nas.Tražićemo prioritet. Trenutno su nam najbitniji mostovi čija izgradnja zahtevava veliki vremenski period” – potvrdio je Jeremić.

Država je nadležna za regionalne puteve i tok reke Kolubare. Put ka Loznici koji je znatno oštećen i dalje se koristi, mada postoje svi preduslovi da se saobraćaj na toj deonici zabrani. U tom slučaju alternativni putevi koji se i sada koriste u velikoj meri su već oštećeni jer nisu projektovani za kamione i šlepere velike nosivosti. Što se tiče korita reke Kolubare, Srbijavode su dale nalog da se izvrši zaštita korita.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač potvrdio je da su JVP Srbijavode naložile preduzeću Erozija da izvrši zaštitu korita reke ali ne i rekonstrukciju. Zaštita podrazumeva nasipanje kamena kako bi se obale zaštitile ukoliko dođe do ponovnih elementarnih nepogoda.

On navodi da je urađeno 5% u raščišćavanju korita reke. Što se tiče magistralnog puta, Kovač je rekao: “Mi smo uputili zahteve Republičkom ministarstvu i JP Putevi Srbije da reše situaciju na putu M4 (od Loznice preko Valjeva) koji je u prekidu i koji predstavlja najozbiljniji problem u saobraćaju”.

Gradsko veće usvojilo je danas i plan generalne regulacije za deo naseljenog mesta Gornja grabovica.

“Gornja grabovica je ušla u izbor od dvadeset opština u kojima se sprovodi projekat Tehnička podrška za inkluziju Roma koji za cilj ima realizaciju strategije i unapređenje položaja Roma u Republici Srbiji. Projekat je podržan od strane Evropske Unije i realizuje se uz podršku misije OEBS-a” – rekla je načelnica Odeljenja za urbanizam Jasna Aleksić.

Izmenama i dopunama odluke o gradskim upravama, formirano je i odeljenje za zaštitu od elementarnih nepogoda, vanredne situacije i civilnu zaštitu. Na osnovu opredeljenjih sredstava, grad je nabavio 37 protivgradnih raketa koje su ustupljene bez naknade MUP Sektoru za vanredne situacije.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…