regionalni_razvoj.jpgČlanovi Gradskog veća na današnjoj sednici utvrdili su predlog odluke o izmenama i dopunama odluke o budžetu grada Valjeva za 2014. godinu. „Grad Valjevo pokušava da opredeli sredstva za plaćanje već izvršenih radova na sanaciji šteta od poplava, kao i za sanaciju najugroženijih infrastrukturnih objekata. Imamo veliki pritisak od strane građana sa seoskog područja, jer nisu u mogućnosti da koriste pojedine oštećene puteve za transport robe zbog odrona i klizišta. Sa druge strane mi čekamo program države kada su u pitanju sanacije, koji još nije donet. U preliminarnom izveštaju o šteti, grad Valjevo je iskazao ukupnu štetu od 960 miliona dinara, od toga 300 miliona dinara je šteta na infrastrukturnim objektima. Od navedenih 300 miliona, grad Valjevo za hitne sanacije u infrastrukturi može izdvojiti sredstva u iznosu od oko 127 miliona dinara. Javno preduzeće „Putevi Srbije” nadležno je za magistralne i regionalne puteve, ali u ovom periodu nisu izvešeni poslovi hitne sanacije, tako da se saobraćaj na magistralnom putu M 21 odvija jednom kolovoznom trakom na pojedinim delovima, a potpuno je prekinut saobraćaj na putu M4 Valjevo-Loznica, pa vozila saobraćaju alternativnim pravcima. Zato je teško u ovom momentu proceniti kada će na red doći regionalni putevi, a da ne govorimo o lokalnim. Iz tih razloga, da ne bi predugo čekali, opredelili smo rebalansom određena sredstva za hitnu sanaciju infrastrukture”, rekao je na današnjoj sednici Žarko Kovač, zamenik gradonačelnika grada Valjeva.

On je dodao i to da će grad preusmeriti sredstva za sanaciju sa sledećih pozicija koje su bile predviđene budžetom i to: sredstva koja su bila namenjena za radove na školi u Brđanima, na Domu vojske, sredstva za realizaciju Tešnjarskih večeri, sredstva Fonda za zaštitu životne sredine, iz programa Aktivnog zapošljavanja, dotacija verskim zajednicama i iz robnih rezervi. Na ovaj način, uz određena povećanja na nekim pozicijima u budžetu, grad će dopunski obezbediti za sanaciju štete od poplava oko 44,75 miliona dinara, što zajedno sa sredstvima sa pozicija JP „Direkcija za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva” iznosi ukupno oko 127 miliona dinara. Sa oko 60 miliona dinara platiće se već izvršeni radovi na sanaciji u periodu odbrane od poplava od 13.maja do 6. juna, a oko 67 miliona dinara opredeljeno je za hitne sanacije objekata infrastrukture i vodotokova u narednom periodu.

Gradsko veće na današnjoj sednici prihvatilo je izveštaj sa predmerom i predračunom radova o angažovanoj mehanizaciji za vreme odbrana od poplava u periodu od 13.do 19. maja i izvedenim
radovima na sanaciji klizišta i puteva u periodu od 19. maja do 6.juna. Takođe, članovi Gradskog veća utvrdili su predlog programa hitne sancije objekata infrastrukture i vodotokova od elementarnih nepogoda na teritoriji grada u 2014. godini. Utvrđen je i predlog rešenja o davanju saglasnosti na izmene i dopune programa poslovanja JP „Direkcija za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva. Utvrđen je i predlog rešenja o davanju saglasnosti na izmene i dopune programa poslovanja JKP „Vidrak” koje neće povećavati cene svojih usluga kako je ranije bilo predviđeno.

Prihvaćen je predlog rešenja o prestanku funkcije vršioca dužnosti načelnika Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove Dragane Đenić, a na njeno mesto postavljen je Aleksandar Vujić Subotić.

Članovi Gradskog veća između ostalog na današnjoj sednici utvrdili su i predlog programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada Valjeva za 2014. godinu, utvrđen je i predlog Lokalnog akcionog plana zapošljavanja, kao i predlog odluke o izmenama odluke o bratimljenju i uspostavljanju saradnje između grada Valjeva i grada Molodečno iz Republike Belorusije. Sa dnevnog reda skinuta je tačka koja se odnosi na utvrđivanje predloga inicijative za smanjenje kreditnog zaduženja po osnovu programa „Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji-faza IV”.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…