vojska_jugoslavije.jpgDana 02.06.2014.godine održao se prvi sastanak sa novim državnim
sekretarom u Ministarstvu rada,zapošljavanja,boračkih i socijalnih pitanja penzionisanim potpukovnikom gospodinom Draganom Popovićem. Na isti sastanak u različito vreme pozvani su Savezi udruženja boraca, ratnih vojnih invalida, porodica palih boraca, civilnih invalida rata i mirnodovskih ratnih vojnih invalida. Sa svih sastanaka vodio se stenogram i isti će biti dostavljen svim Savezima udruženja kako bi kompletna boračka populacija mogla da ima uvid za koja se prava bore svi Savezi boraca.
Savez udruženja boraca od 1990-1999.godine Republike Srbije kao najveći Savez u Srbiji predstavljao je predsednik Saveza Dušan Nikolić iz Leskovca,generalni sekretar Saveza Bradić Ljubomir iz Valjeva, predsednik skupštine Velimir Milošević iz Kruševca,predsednik izvršnog odbora Rodoljub Vuković iz Niša i član izvršnog odbora Zvonimir Stojanović iz Leskovca.
Predsednik Saveza Dušan Nikolić istakao je da Savez udruženja boraca nikada neće odusati od ostvarivanja prava na naplatu ratnih dnevnica i da je drugostepena odluka Međunarodnog suda politička presuda doneta pod pritiskom i posetom Međunarodnom sudu političara iz Srbije. Državni sekretar gospodin Dragan Popović istakao je da su pojedini sudovi u Srbiji sudili u to vreme na čudan način i da je njegov stav da je država tada morala da reaguje i da se upusti u krivične istrage pojedinih sudija koji su donosili različite presude a da je posle toga doneta još gora odluka o dodeli novčane pomoći rezervistima sa juga Srbije i da je tako napravljena diskriminacija a to su pom njemu možda donošenje takve odluke Vlade iz 2008.godine bili možda predizborna kampanja.
Predsednik izvršnog odbora Saveza Rodoljub Vuković je istakao da je to skandalozna odluka Međunarodnog suda i da je teret bačen na naše pravosuđe posle donete drugostepene odluke Međunarodnog suda a po donošenju zakona o diskriminaciji u Republici Srbiji početkom 2014.godine.
Generalni sekretar Saveza Bradić Ljubomir je u ime Saveza udruženja boraca konkretno tražio da Vlada Republike Srbije obrazuje radnu grupu koja će konačno rešiti pitanje isplate ratnih dnevnica i da je ta radna grupa postojala i radila do 2011.godine na čijem čelu je bio predsednik, državni sekretar Zoran Martinović.
Bradić je dalje istakao da je boračkoj populaciji hitno potrebna zdravstvena legitimacija i da borci moraju imati zdravstvenu zaštitu samo na osnovu potvrde o učešću na ratištu, status borca i boračka legitimacija i da je ova vlada dužna kao i svi drugi građani i organizacije da se upusti u rešavanje istih osnovanih zahteva jer je predhodna Vlada ušla u obavezu rešavanja ratnih dnevnica, zdravstvene legitimacije, boračke legitimacije i drugih zahteva i da se nemogu samo nasleđivati dobiti već i gubitci to jest nemože se nasleđivati samo rešeni problemi nego nova Vlada mora rešavati nerešene probleme boračke populacije kao svojih građana.Takođe istaknuto je da Savez razume sadašnju situaciju u kojoj se nalaze građani Republike Srbije pogođeni elementarnim nepogodama ali da svi moramo svojim radom i doprinosom poboljšati minimum osnovnog života svih građana pa i boraca.
Gospodin Dragan Popović državni sekretar istakao je da je Ministar rada, zapošljavanja,boračkih i socijalnih pitanja gospodin Vulin na Vladi izneo problem hitnog rešavanja dva zakona i to zakon o boračko invalidskoj zaštiti i zakon o memorijalima-spomenicima. Državni sekretar gospodin Popović je istakao da će oba zakona zaživeti do kraja godine i zato se i radi po užurbanoj proceduri i podelio je nacrt zakona o boračko invalidskoj zaštiti kako bi mi iz Saveza i drugih Saveza po užurbanoj proceduri dali primedbe i sugestije na isti zakon.Generalni sekretar Saveza istakao je da je ovo po ko zna koji put rasprava na temu donošenja boračko invalidskog zakona i da će Savez biti zadovoljan ukoliko ova Vlada obezbedi zdravstvene legitimacije, boračke legitimacije-status borca i da zaživi radna grupa koja će rešiti problem ratnih dnevnica. Takođe državnom sekretaru gospodinu Draganu Popoviću preneto je da su projekti Ministarstva jedina slamka spasa gde boračka populacija bez zdravstvenih legitimacija može da izvrši besplatni lekarski pregled.
Posebno je istaknuto da je grad Valjevo jedan od retkih gradova koji sa ponosom mogu da istaknu da porodice palih boraca i ratni vojni invalidi ostvaruju svoja prava preko donešeen uredbe skupštine grada a bolesni i socijalno ugroženi borci preko komisije koju je osnovao gradonačelnik grada Valjeva, a sve na predlog predsednika udruženja boraca Bradić Ljubomira.
Državni sekretar gospodin Dragan Popović je istakao da mu je bila čast da po prvi put sa nekim Savezom konstruktivno razgovara sa jasnim predlozima i dao potpuno uverenje da će zakon o boračko invalidskoj zaštiti skupština Republike Srbije usvojiti do kraja 2014.godine.
Prava boraca u nacrtu novog zakona su: mesečna novčana primanja, zdravstvena zaštita i druga prava u vezi sa ostvarivanjem zdravstvene zaštite, rešavanje stambenih problema,smeštaj u ustanove socijalne zaštite, naknada troškova putovanja i drugo.
Svi su saglasni da u nacrtu boračko inalidskog zakona netreba da stoji broj provedenih dana na ratištu kao što sada stoji 45 dana je uslov da neko ostvari to pravo jer su mnogi dali svoje živote i zdravlje možda u prve tri sekunde učešća u ratu pa samim tim nikakvi uslovi ni dani netreba da budu prepreka za ostvarivanje prava na isti zakon.

Generalni sekretar Saveza Bradić Ljubomir poželeo je dobar,konstruktivan i operativan rad ka što boljem položaju boračke populacije novopostavljenom državnom sekretaru gospodinu Draganu Popoviću uz punu saradnju sa Savezom udruženja i pozvao novog državnog sekretara da obiđe grad Valjevo i udruženje boraca rata od 1990.godine grada Valjeva.
Savez udruženja boraca će pomno pratiti donošenje boračko invalidskog zakona i obrazovvanje radne grupe i u skladu sa istim aktivnostima donosiće odluke o kojima će biti obaveštena kompletna boračka populacija i sva javnost ali smo ubeđenja da se po prvi put nevode prazni razgovori već se stvarno pristupa ozbiljno ka rešavanju zahteva boračke populacije.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…