bager-poplave.jpg
Na teritoriji grada Valjeva u protekla 24 sata, palo je 66,4 litara kiše po metru kvadratnom. Zbog obilnih kišnih padavina koje su stvorile velike probleme u gradu pre svega kada su u pitanju sistemi za odvođenje površinskih voda, sve nadležne službe su intervenisale u protekla 24 sata. Zbog velikog nevremena koje je zadesilo Valjevo, danas je zasedao Štab za vanredne situacije.

Zahvaljujući preventivnim merama na čišćenju vodotokova na ulazu u Valjevo koje su sprovedene pre dve godine, nije došlo do izlivanja reka na području grada iako je Kolubara dostigla svoj maksimum. Najviše problema bilo je u Suvoborskoj ulici, u Ulici Kneza Jovice u Tešnjaru i u Novom naselju gde su poplavnjene kuće. Izlivanje reke Ljubostinje sprečeno je zahvaljujući čišćenju korita koje je sprovedeno u proteklih deset dana.

Zbog prokišnjavanja od jutros su zatvorena dva vrtića -u Novom naselju i „Zvončić”. Oni će biti otvoreni tek nakon čišćenja, a potom i dezinfekcije koju će sprovesti Zavod za javno zdravlje.

-UO PU Milica Možica doneo je odluku da objekti Zvomčić i Kolibri zbog štete i dezinfekcije prostorija neće raditi do utorka 28.aprila.

Uklonjen je odron na deonici pruge između stanica Valjevo i Gradac, pa je železnički saobraćaj na pruzi Beograd-Bar jutros oko pet sati ponovo normalizovan. Nakon prekida u snabdevanju električnom energijom, svi potrošači su noćas oko jedan sat dobili struju.Problema u vodosnabdevanju nema.

Na pojedinim lokalnim putevima ima oštećenja i odrona. U prekidu je bio saobraćaj na putu ka manastiru Pustinja u Poćuti. Uklonjen je odron na putu Valjevo-Loznica kod Lovačkog doma. Procenjuje se da će se nakon jučerašnjih obilnih padavina pojaviti novih 6-7 klizišta za čiju sanaciju će biti potrebno oko 50 miliona dinara.

Cisterne JKP „Vodovod” i „Vidrak” bile su angažovane tokom protekla 24 sata na najkritičnijim deonicama u gradu, a najteže je bilo u Suvoborskoj ulici i Ulici Kneza Jovice. Mehanizacija je angažovana na čišćenju i uklanjanju nanosa gde je voda ušla u objekte. Osim „Vodovoda” i „Vidraka” angažovane su i ekipe „Erozije”, „Ingrapomnija” i Preduzeća za puteve, čime je obezbeđeno nesmetano funkcionisanje svih komunalnih sistema i sprečena poplava većih razmera. Pripadnici vatrogasno-spasilačkog bataljona Valjevo po pozivu građana pružali su pomoć i sprovodili mere zaštite ugroženih stanovnika i objekata.

Preduzeće „Jedinstvo” iz Užica nije uklonilo iz korita reke Kolubare višak cevi koje je koristilo tokom izgradnje cevovoda pijaće vode za potrebe hidroakumulacije Stubo-Rovni, pa je Direkcija za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva angažovala mehanizaciju kako bi cevi bile uklonjene, jer je pretila opasnost od izlivanja reke Kolubare na tom potezu.

Odmah će se pristupiti pojačanom čišćenju kišne i fekalne kanalizacije na području grada kako bi mogle da budu prihvaćene nove površinske vode, jer su i u narednom periodu najavljene obilnije padavine, a biće intenziviran i inspekcijski nadzor.

Na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Stanko Terzić ocenio je da je Grad u protekle tri godine izdvojio nekoliko desetina miliona dinara za čišćenje i uređenje vodotokova reka. Preventivne mere koje su sprovedene dale su rezultate, jer uprkos obilnim padavinama, nije došlo do izlivanja. Javna preduzeća i sve nadležne gradske službe blagovremeno su reagovale čime je sprečena veća šteta na objektima. Privredno društvo „Erozija”, koje na teritoriji Valjeva održava vodotokove II reda, blagovremeno je okončalo radove na čišćenju donjeg toka reke Ljubostinje, čime je sprečeno njeno izlivanje i nanošenje štete većeg obima.

Potrebno je da svi građani u ovoj situaciji u granicama raspoloživih mogućnosti samostalno preduzimaju mere u cilju otklanjanja posledica pričinjenih kišom, a ukoliko to nisu u mogućnosti da poziv za upućivanje pomoći dostave Odeljenju za vanredne situacije u Valjevu na broj 193.

Grad Valjevo će formirati Komisiju za procenu štete, a građani mogu prijaviti štetu u pisanoj formi na pisarnici Gradskih uprava.

Sve nadležne stručne službe će i tokom predstojećeg vikenda biti u pripravnosti.

Štab za vanredne situacije grada Valjeva na sednici održanoj na dan 25.04.2014. godine, nakon razmatranja Izveštaja o situaciji izazavanoj jakim kišama na teritoriji grada Valjeva doneo je sledeće

Z A K Lj U Č K E

1. Na dan 24.04.2014. godine elementarna nepogoda, jaka kiša u trajanju od više sati zadesila je teritoriju grada Valjeva. U periodu od 24 časa palo je 66,4 l/m2 kiše, što je uzrokovalo slivanje velikih količina vode iz visinskih zona ka centru grada i značajno povećanje vodostaja reka Kolubare, Graca, Ljubostinje i Jablanice.

2. Preventivno delovanje grada Valjeva u oblasti uređivanja vodotokova za čije je održavanje nadležna lokalna samouprava u prethodnom periodu, kao i pročišćavanje kanala za odvodnjavanje na teritoriji Gorića i Popučaka rezultiralo je sprečavanjem značajnih oštećenja na objektima komunalne infrastrukture, poslovnim, kao i objektima kolektivnog i individualnog stanovanja. Za ove namene iz budžeta grada Valjeva,u prethodne tri godine izdvojeno je nekoliko desetina miliona dinara.

Privredno društvo „Erozija” koje na teritoriji Valjeva održava vodotokove II reda blagovremeno je okonačalo radove na čišćenju donjeg toka reke Ljubostinje čime je sprečeno izlivanje ove reke i nanošenje štete većeg obima.

3. Obzirom da je u kratkom vremenskom periodu na teritoriju grada pala velika količina kiše kanalizacioni sistem nije mogao da primi takve količine vode i odvede ih do rečnih tokova što je dovelo do pojave povećane količine vode na saobraćajnicama. Pravovremenim delovanjem saobraćajne policije sprečena je pojava zastoja i obezbeđeno nesmetano funkcionisanje saobraćaja.

U najkraćem roku, uz koordinaciju Odeljenja za vanredne situacije ,stavljene su u funkciju ekipe javnih i drugih preduzeća i službi koje su angažovanjem svoje mehanizacije izvršile sanaciju posledica uzrokovanih jakom kišom. U ovom procesu učestvovale su ekipe JKP „Vodovod – Valjevo”, JKP „Vidrak”, privrednih društava „Erozija”, „Ingrap Omni” i Preduzeća za puteve, čijim je angažovanjem obezbeđeno nesmetenao funkcionisanje svih komunalnih sistema i sprečena poplava većih razmera. Pripadnici vatrogasno – spasilačkog bataljona Valjevo po pozivu građana pružali su pomoć i sprovodili mere zaštite ugroženih stanovnika i objekata

4. Stručne ekipe Štaba za vanredne situcije, zajedno sa predstavnicima organa grada u kontinuitetu su obilazile najugroženije delove grada i nastaviće sa započetim aktivnostima i u toku narednog perioda.

5. Obzirom da se u toku dana a i u narednom periodu očekuju nove padavine, neophodno je da svi do sada angažovani subjekti, u kontinuitetu prate situaciju i preduzimaju mere na otklanjanju mogućih uzroka poplave. U narednom periodu treba da budu uklonjeni svi objekti i prepreke koje onemogućavaju slivanje vode u rečne tokove. U tom cilju nastaviće se sa čišćenjem kanala, propusta i vodotokova. Sanacija evidentiranih klizišta, obzirom na vrednost i obim radova biće sprovedena nakon potpunog sagledavanja postojeće situacije i prestanka elementarne nepogode.

Dalje aktivnosti sprovodiće se u koordinaciji Štaba za vanredne situacije i Odeljenja za vanredne situacije , uz postupanje po utvrđenim prioritetima , koje će procenjivati stručnjaci odgovarajućeg profila.

6. Potrebno je da svi građani u postojećoj situaciji, u granicama raspoloživih mogućnosti samostalno preduzimaju mere u cilju otklanjanja posledica pričinjenih kišom, a ukoliko to nisu u mogućnosti da poziv za ukazivanje pomoći upute Odeljenju za vanredne situacije u Valjevu , na telefon 193.

7. Građani kojima je elementarnom nepogodom pričinjena šteta mogu podneti pismene prijave na pisarnici Gradske uprave, radi evidentiranja i procene pričinjene štete od strane ovlašćenih komisija .

ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE GRADA VALjEVA
Broj: 06-28/2014-01

KOMANDANT ŠTABA
Stanko Terzić

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…