djaci.jpgPrema podacima Školske uprave Valjevo, do sada je u prvi razred OŠ upisano 695 mališana, dok je prema evidenciji lokalne samouprave rpedviđen upis ukupno 729 prvaka. Na području grada Valejva, ali i u ostalim opštinama KO ove godine prvi put u klupe sešće manje učenika. Izuzetak je jedino u Opštini Mionica gde će biti više prvaka ove godine.

U gradskim školama ove jeseni trebalo bi da bude 523 djaka prvaka, dok bi, prema podacima Školske uprave seoske škole imale 206 mališana. Podaci poikazuju da je 30 dece za sada upisano više u gradskim školama što bi mogla biti posledica migracija stanovništva. Najveći broj prvaka ove jeseni pohađaće Prvu OŠ, potom OŠ Andra Savčić i Desanka Maksimović.
I opštini Ub ove jeseni prvi razred pohađaće 252 prvaka, u Lajkovcu 145, u Ljigu 118 dece, Osečini 85 prvaka. Jedino povećanje beleži Mionica gde će ove godine biti 20 djaka više nego prošle godine.

Za upis u prvi razred roditeljima je potreban izvod iz matične knjige rodjenih, potvrda o završenom predškolskom programu, dokaz o prebivalištu roditelja ili staratelja i lekarsko uverenje. Ove školske godine u prvi razred upisuju se deca sa navršenih 6,5, odnosno 7,5 godina, ali po posebnoj proceduri, a na zahtev roditelja mogu se upisati mlađa ili starija deca.

Svaka škola je dužna da upiše decu koja pripadaju područjugde se škola nalazi, ali roditelji mogu dete upisati u bilo koju školu ukoliko postoje određeni preduslovi.

Statistički gledano ove školske godine biće upisano manje učenika, a da li će to značiti i smanjenje broja odeljenja znaće se na početku školske godine. Zanimljiva je i činjenica da će naredne godine Valjevo imati više prvaka, odnosno očekuje se da u klupama bude oko 800 mališana.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…