vakcine1.jpgVlada Srbije dala je saglasnost na Pravilnik o listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, na kojoj se nalaze i nove petovalentne vakcine protiv difterije, tetanusa i dečje paralize. U saopštenju se navodi da su zadržane i postojeće klasične “di-te-per” vakcine kako bi se imunizacija sprovela i u uslovima nestašica na svetskom tržištu vakcina.

Podsetimo, u apotekama u Srbiji u poslednjih nekoliko dana vlada nestašica petovalentnih vakcina Pentaxim i Infanrix, koje se daju deci kao zaštita od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence tipa B (HIB) i dečije paraliza. Roditelji dece koja su primila prvu dozu petovalentne vakcine u panici su gde da kupe još dve doze vakcine za revakcinaciju.

U Srbiji petovalentne vakcine nema, a u regionu ima, ali nadležni kažu da se roditeljima ne preporučuje da sivim kanalima nabavljaju vakcine za decu jer se prekida hladni lanac čuvanja vakcina. Umesto toga, država je roditeljima preporučila da umesto dosadašnjim petovalentnim vakcinama decu revakcinišu Torlakovim, za koje kažu da su potpuno bezbedne.

17. januara raspisan je tender, na kome se traži da jedina dva proizvođača (Glakso i Sanofi) isporuče adekvatne količine kako bi vakcinacija bila sprovedena besplatno, međutim nije se javio nijedan od ponuđača. Farmaceutska kompanija Glakso Smit Klajn saopštila je ranije da je u prvom kvartalu ove godine Srbiji isporučila potrebne petovalentne vakcine, a da je više puta ukazivala na značaj blagovremenog raspisivanja tendera za vakcine u Srbiji.
Ta kompanija je navela da je praksa u većini zemalja gde GlaxoSmithKline posluje, da se isporuke za 2014. godinu ugovore na tenderima zaključenim do sredine 2013. godine.

Vlada Srbije danas je dala saglasnost na Pravilnik o listi lekova. koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, na kojoj se nalaze i nove petovalentne vakcine protiv difterije, tetanusa i dečje paralize.

Kako se navodi, Vlada se bavila temom imunizacije dece u Srbiji i dala je saglasnost na Pravilnik o listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Radi obezbedjivanja sigurnosti u imunizaciji dece u Srbiji, na listi lekova se nalaze i nove petovalentne vakcine protiv difterije, tetanusa i dečje paralize, ali su zadržane i postojeće klasične di-te-per vakcine kako bi se imunizacija sprovela i u uslovima nestašica na svetskom tržištu vakcina”, navodi se u saopštenju.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…