Gimnazija 3.jpgPolazeći od toga da u holu Valjevske gimnazije već postoji spomen ploča gimnazijalcima koji su stradali u II svetskom ratu, ali samo na strani pobednika, još 2010. godine Odbor za obeležavanje 140 godina Valjevske gimnazije, je predložio da jedan od programa bude i postavljanje spomen ploče svim gimnazijalcima nastradalim u toku II svetskog rata čijih imena nema na postojećoj ploči.
——————————————————-

Od tada je počelo sveobuhvatno pripremanje:
Najpre je profesor istorije u Valjevskoj gimnaziji Milorad Belić istraživao građu i u junu 2011. godine objavljena je knjiga „Zatamnjena istorija – Valjevska gimnazija 1941-1945″. U knjizi su po prvi put objavljeni podaci iz arhiva OZN-e (Udbe) iz perioda 1944-45. koji bacaju drugačiju sliku na rad škole u okupacionom periodu. Knjiga sadrži biografije učenika i profesora koji su tragično stradali tokom rata, kao i učenika kojima je posleratna vlast poništila maturska svedočanstva. Takođe, objavljeni su i podaci za profesore koji su okarakterisani kao nepodobni za rad u školi. Naknadnim istraživanjima profesora Belića spisak je dopunjen, tako da sadrži imena 134 stradala gimnazijalca, od kojih 45 imaju imena uklesana na postojećoj ploči.
Pridružujući se inicijativi, akademik Matija Bećković je uplatio Fondaciji Valjevske gimnazije donaciju namenjenu podizanju spomen-ploče.
Na sednici Školskog odbora Valjevske gimnazije održanoj 28.05.2013. godine doneta je odluka je da se postavi spomen-ploča stradalim učenicima Valjevske gimnazije u periodu od 06.04.1941. do 09.05.1945. godine.
Na svojoj sednici 31.01.2014. godine Školski odbor je formirao Odbor za postavljanje spomen ploče i Stručnu komisiju za podizanje spomen-ploče.
Stručnu komisiju, osim profesora Milorada Belića, čine naši istaknuti stručni autoriteti za istoriju tog vremena: prof dr Momčilo Pavlović, direktor Instituta za savremenu istoriju kao predsednik i članovi dr Bojan Dimitrijević, stručni saradnik Instituta za savremenu istoriju i dr Srđan Cvetković, sekretar Državne komisije za tajne grobnice. Stručna komisija je održala sastanak i sačinila spisak imena nastradalih gimnazijalaca.
Odbor za postavljanje spomen ploče čine akademik Matija Bećković, predsednik i članovi: dr Momčilo Pavlović, predsednik Stručne komisije za postavljanje spomen ploče, Radiša Kovačević, direktor Valjevske gimnazije, Božidar Milić, predsednik Školskog odbora Valjevske gimnazije, predstavnik Grada Valjeva, predstavnik Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i predstavnik Crkvene opštine Valjevo. Ministar prosvete je imenovao mr Ljubišu Antonijevića, pomoćnika ministra za osnovno obrazovanje, a ispred Crkvene opštine Valjevo učešće je uzeo Episkop valjevski Gospodin Milutin. Zadatak Odbora je da na osnovu dostavljenog spiska koji predloži Stručna komisija sačini konačan spisak u pogledu sadržinine i forme, donese odluku o idejnom rešenju (izgledu) spomen ploče, odredi vreme i datum postavljanja spomen ploče i definiše sve ostale poslove koje treba preuzeti u vezi postavljanja spomen ploče.
Odbor se sastao 27. marta u Valjevskoj gimnaziji i doneo odluku da se, nakon još jedne pažljive provere od strane Stručne komisije, preduzmu potrebne radnje da bi se u donjem holu Valjevske gimnazije 9-og maja ove godine postavila spomen ploča učenicima i profesorima Valjevske gimnazije stradalim u periodu od 06.04.1941. do 09.05.1945. godine.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…