medicinske_ sestre 2.jpgU medicinskoj školi “dr. Miša Pantić” u saradnji sa Bolnicom i Domom zdravlja danas je održana tribina povodom borbe protiv raka grliće materice.

U okviru skrininga na rak grlića materice i meseca borbe protiv raka danas su u medicinskoj školi “dr. Miša Pantić” doktori Vesna Krstevska i Milan Mirković održali predavanje o prevenciji raka grlića materice.Predavanju su prisustvovali đaci medicinske škole.

Od 1. februara, kada je počeo nacionlani skrining raka grlića materice, u Ginekološkoj službi Doma zdravlja pregledano je 477 od 1440 pozvanih žena. Načelnik službe dr Milan Mirković ističe da odziv nije zadovoljavajući, pogotovo kada se ima u vidu da su kod 13 žena pronađene predmaligne lezije koje zahtevaju dalju proceduru.

U ovoj godini na pregled će biti pozvano 9000 žena. Ukoliko bude potrebe i preventivni, kao i kolposkopski i papanikolau testovi radiće se u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni. A ginekološka služba DZ Valjevo od nedavno ima i mikroskop za pregled pločica tj. papanikolau test što će dodatno ubrzati čeknje na rezultate.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…