unutrasnjost muzeja.jpgU petak 4. aprila u 19 časova, u galeriji Narodnog muzeja Valjevo biće svečano otvarana izložbe tapiserija Zagorke Stojanović “MANDORLA JEDNE IKONE”. Izložba otvorena do 5. maja 2014. A u toku trajanja izložbe organizovano je niz pratećih programa i radionica.

Prateći program tokom trajanja izložbe:
Petak 11. April – radionica tkanja, od 18 do 20
Četvrtak 17. April – od 19h koncert kvarteta Sensartika (http://sensakvartet.webs.com/; https://www.facebook.com/Sensartika )
Petak 18. April – radionica tkanja, od 18 do 20
Petak 25. April – radionica tkanja, od 18 do 20

Zagorka Stojanović

Samostalna umetnica, u slikarskom svetu poznata više od pet decenija, kao tapiserist, kostimograf, scenograf, ilustrator i modni kreator. Diplomirala je 1964. godine u Beogradu na Akademiji primenjenih umetnosti, Odsek za tekstil, u klasi profesora Dragutina Mitrinovića
Od svega čime se bavila najviše voli tkanje tapiserija i odevnih predmeta, pa Zagorka često za sebe kaže da je „tkalja koja je završila akademiju za primenjene umetnosti”. Član je ULUPUDS-a i Udruženja filmskih radnika. Do sada je izlagala ne preko šezdeset kolektivnik i preko trideset samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Zagorka Stojanović se jedno vreme usavršavala na studijskim putovanjima u Italiji i Poljskoj, gde je učestvovala na mnogobrojnim izložbama koje su predstavljale Jugoslaviju i Srbiju u svetu.
Od 1982. do 1991. godine Zagorka je živela i stvarala u Zagrebu, gde je na poziv Fadila Hadžića radila u kabareu „Jazavac”, kao kostimograf. Jedno vreme u Zagrebu je bila i predsednica tamošnje Tekstilne sekcije. Nakon izbijanja sukoba devedesetih godina 20. veka, , Zagorka se vratila, na novi početak, u svoj rodni Beograd i umetničku radionicu u Rakarima, i tu nastavila svoj život i dalji rad kao samostalni umetnik.

Zagorka Stojanović je radila i kao kostimograf u mnogim pozorištima u Jugoslaviji, Rumuniji i Francuskoj, i kostimom, a često i rešavanjem kompletne scenografije u tekstilu, do sada opremila više od sto pozorišnih predstava. Radila je i kao kostimograf za mnogobrojne filmove, televizijske serije, šou programe, televizijske prenose zajedničkih proslava i drugo.

Zagorka svoje kreacije danas stvara u samoći seoske kuće u Rakarima, uz koje se kako ona to kaže “igra”.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…