sud za ljudska prava strazbur.jpgDanas je doneta drugostepena odluka Međunarodnog suda u Strazburu i uvažena je žalba Republike Srbije samo u jednoj tački a ostale tačke iz žalbe nisu ni razmatrane.Drugostepeno veće Međunarodnog suda je poništilo odluku prvostepenog veća Međunarodnog suda iz razloga što navodno nisu iscrpljeni domaći pravni lekovi u pogledu žalbe na diskriminaciju.Odluka Međunarodnog suda se može videti u daljem tekstu:

VUČKOVIĆ AND OTHERS v.SERBIA-DISSENTING OPINION

IZ TIH RAZLOGA, SUD
1. Podržava, od četrnaest glasova prema tri, preliminarni prigovor Vlade u vezi neuspeha podnosilaca da iscrpe sve domaće pravne lekove u pogledu njihove žalbe na diskriminaciju na osnovu člana 14 Konvencije, u vezi sa članom 1. Protokola broj 1, i člana 1. Protokola broj 12, a samim tim i smatra da to ne može da razmotri osnovanost ove žalbe, a

2.. Zaključuje, sa četrnaest glasova prema tri, da nije neophodno da se ispitaju Vladini preostali preliminarni prigovori.

Sačinjeno na engleskom i francuskom jeziku i izrečeno na javnoj raspravi u zgradi Suda u Strazburu 25. marta 2014.
Majkl O”Bojl Dekan Spielmann Zamenik sekretara Predsednik

Posle ovakve ,,skandalozne” odluke i odluke Međunarodnog suda u koju nemožemo da verujemo možemo samo da sumnjamo da je to “politička odluka”. Posle takve odluke teret rešavanja ratnih dnevnica je na Vladi Republike Srbije. Kako je moguće da se ista presuda-odluka Međunarodnog suda objavi sa zakašnjenjem od tri meseca, posle održanih Republičkih izbora u Srbiji, baš na drugi dan početka bombardovanja koje su učinili Nato zlikovci nad nedužnim narodom Republike Srbije. Kako je moguće da prvostepeno veće Međunarodnog suda koje je donelo presudu u korist boraca nije videlo da nisu iscrpljeni svi pravni lekovi kao da tamo sede ,,neuke” sudije a u drugostepenom veću istog suda sede neke druge sudije koji možda bolje vide? Da li je tačno da postoji pismo upućeno Međunarodnom sudu od strane Albanskih emigranata koji su se bunili da Međunarodni sud donodi presudu u korist boraca Srba koji su navodno ,,klali’’ njihovu decu.Sva ta pitanja ostaće nerazjašnjena ali samo za kratko vreme.Postavlja se logično pitanje da li Međunarodni sud hoće da izazove na ovakav način štrajk boraca u Republici Srbiji?
Posle ovakve presude Međunarodnog suda više nema niko pravo da nama u Republici Srbiji drži predavanje o nezavisnom pravosuđu jer je očigledno u šta sumnjamo prvi Međunarodni sud u Strazburu možda nije samostalan u svom radu.
Sada i u ovom momentu treba veoma dobro razmisliti i trezveno ući u pregovore sa Vladom Republike Srbije oko rešavanja isplate ratnih dnevnica jer upravo u žalbi Srbije koju je zastupao gospodin Carić piše da Međunarodni sud treba da uvaži žalbu Republike Srbije jel je Vlada spremna da reši na zakonski način isplatu ratnih dnevnica i da tu nije uopšte potreban Međunarodni sud.
1.
Ukoliko se ne bude ozbiljno pristupilo rešavanju ovog problema njegovo odlaganje i nerešavanje već sada je izazvalo veliku buru nezadovoljstva i verovatno borci,građani kreću sa demokratskim štrajkovima a to u ovom trenutku najmanje treba i državi Srbiji kao i svim građanima,borcima Republike Srbije.
Borci Kolubarskog okruga i drugih okruga su tužili Međunarodnom sudu u Strazburu za diskriminaciju za odbijene tužbene zahteve i priložili su kao dokaz usvojene i naplaćene tužbene zahteve privilegovanih a ova usvojena žalba Republike Srbije bila je za novčanu pomoć koju su dobili rezervisti Topličkog okruga. Ako bi izvukli paralelu to su dva različita pravna osnova i sada ćemo baš videti kako će Međunarodni sud delovati u žalbama boraca Kolubarskog i drugih okruga kada su iscrpljena sva pravna sredstva i kada je očita diskriminacija a kojih ima oko 3000 u Međunarodnom sudu i d ali će sada izmisliti toplu vodu da odbiju i te prigovore?
U narednom vremenskom periodu ako ne dođe do razgovora sa Vladom Republike Srbije građani, borci će verovatno stupiti u demokratski štrajk pred Vladom Republike Srbije, pred kancelarijom Međunarodnog suda u Beogradu ili štrajkom glađu do kraja to jest do ispunjenja naših legitimnih zahteva. Danas u Nišu borci, predstavnici iz cele Srbije su klekli na kolena i jasno takvu poruku uputila Vladi Republike Srbije.
Za naša uskraćena prava sada i u ovom trenutku borićemo se svim demokratskim sredstavima do ispunjenja a tu je i donošenje zakona o boračko invalidskoj zaštiti i tu nema odstupanja koliko god da nas prozivali ,,podrumari” i naručeni politički faktori koji pitaju gde smo mi to ratovali i da li smo ratovali za pare a mi im odgovaramo pošto su očigledno pojedinci zaduženi da rade za nekoga a protiv nas da pitaju političare svoje miljenike da li oni naplaćuju dnevnice i šta su oni uradili sve ove godine dok su bili na vlasti dobro za ovaj narod i to pitanje postavljamo ,,podrumarima” bez mešanja u politiku!

Udruženje boraca rata od 1990. Valjevo

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…